ICTY: Protiv Strugara svjedočio nizozemski diplomat

EUROPSKI diplomati su u jesen 1991. bezuspješno pozivali vrh tadašnje JNA da prekine s granatiranjem i opsadom Dubrovnika, rekao je u utorak bivši nizozemski veleposlanik u Beogradu Johanes Fitelars na suđenju generalu JNA Pavlu Strugaru pred Haškim sudom (ICTY).

Fitelars je ispričao kako je u ime predsjedništva tadašnje Europske zajednice (EZ), koncem listopada 1991. najvišim oficirima JNA više puta prenio zabrinutost zbog neopravdanog granatiranja Dubrovnika zaštićenog od UNESCO-a kao dio svjetske kulturne baštine.

Ministar obrane SFRJ Veljko Kadijević i njegov zamjenik Stane Brovet govorili su mi da ne trebam toliko brinuti o Dubrovniku jer je to završena operacija za JNA, rekao je svjedok.

Tvrdili su mi da "JNA ne granatira Dubrovnik, već da samo odgovara na provokacije hrvatskih neregularnih snaga", dodao je.

Kada su europski veleposlanici 29. listopada posjetili Dubrovnik, slično objašnjenje dao im je i admiral Miodrag Jokić, tada zapovjednik 9. Vojnopomorskog sektora Boka, kazao je Fitelars.

Jokića je Haški sud 18. ožujka osudio na sedam godina zatvora na temelju priznanja krivnje za granatiranje Dubrovnika, a svjedočio je na suđenju Strugaru, koji je zapovijedao svim snagama JNA angažiranim u "dubrovačkoj operacaji".

"Tijekom posjeta Dubrovniku, vidjeli smo tri oštećene zgrade u Starom gradu. Šteta nije bila velika no pogoci su bili dobar pokazatelj preciznosti s kojom je JNA mogla gađati zaštićene objekte", opisao je svjedok. Izvan zidina Starog grada oštećenja su bila znatno veća a veleposlanici su vidjeli i nekoliko "potpuno uništenih hotela", dodao je.

Svjedok je kazao da je u Tivtu tada rekao Jokiću i Strugaru da je neprihvatljivo držati stanovnike Dubrovnika u takvoj opasnosti i uskraćivati im struju i vodu. Naglasio je da Dubrovnik nema vojnog značaja i da malobrojni branitelji nisu prijetnja snagama JNA, te pozvao da JNA povuče teško topništvo s uzvisina oko grada.

Oni su odgovorili da je Dubrovnik ojačan topničkim položajima i da u njemu ima na tisuće hrvatskih vojnika, te da neće povlačiti svoje topništvo dok se grade ne razoruža, nastavio je.

"Kada ste bili u Dubrovniku jeste li vidjeli tisuće hrvatskih vojnika?", pitala je tužiteljica Susan Sommers.

"Ne", odgovorio je svjedok.

Nizozemski veleposlanik svjedočio je i o rigoroznim mjerama koje je JNA poduzela 13. prosinca, kako bi sve postrojbe na području koje je kontrolirala stavila pod strogu kontrolu. Te su mjere donesene u nastojanju da se spriječi daljnje granatiranje Starog grada, te pljačke i paljevine u dubrovačkom zaleđu, kazao je svjedok.

Pročitajte više