ICTY: Suđenje Miloševiću nastavit će se s novim sucem

HAAŠKI sud (ICTY) donio je odluku da će se suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću nastaviti s novim sucem koji će u raspravnom vijeću zamijeniti oboljelog Richarda Maya koji je krajem veljače podnio ostavku, objavio je u srijedu glasnogovornik ICTY-a.

"Vijeće je jednoglasno odlučilo nastaviti suđenje s novim sucom, izjavio je glasnogovornik Jim Landale na tjednom brIfingu za novinare.

Preostala dvojica članova raspravnog vijeća suci Patrick Robinson i O-Gon Kwon pri odlučivanju su uzeli u obzir odlazak suca Richarda Maya i činjenicu da je optuženi Milošević uskratio suglasnost za imenovanje novog suca.

U skladu sa Pravilom 15 Dis (D) Pravila o postupku i dokazima ICTY-a, Vijeće je odlučilo "u interesu pravde da se suđenje nastavi s novim sucem.

Novi član raspravnog vijeća bit će imenovan u najskorije vrijeme, navode izvori Haaškog suda, a očekuje se da će ga imenovati predsjednik suda Theodor Meron iz redova potojećih 15 stalnih sudaca ICTY-a, odnosno neće se čekati da glavni tajnik UN-a Kofi Annan imenuje novog stalnog suca Haaškog suda.

Novi sudac trebao bi do 8. lipnja, za kada je zakazan nastavak procesa, proučiti više od 30.000 stranica zapisnika suđenja i desetke tisuće stranica dokumenata, transkripata i drugih dokaza te izričito potvrditi da je upoznat sa slučajem.

Pročitajte više