ICTY: Tri bivša člana OVK odbacili krivnju po izmijenjenoj optužnici

TRI bivša pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u petak su pred Haškim sudom (ICTY) izjavila da nisu krivi po izmijenjenoj optužnici koja ih tereti za zatočenje i ubojstva Srba i Albanaca na Kosovu 1998.

Na traženje suca Alphonsa Oriea da se odvojeno izjasne prema novim optužbama, Fatmir Limaj, Haradin Bala i Isak Musliu rekli su kako se "ne osjećaju krivima".

Dopunjena optužnica tereti ih za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem zastrašivanja, zatočenja i ubojstva srpskih civila i Albanaca koje su smatrali kolaborantima.

Optuženi su za nehumane postupke prema zatočenicima u logoru Lapušnik, kao i za ubojstva četiri Srbina i jednog Albanca kao zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

U zatočeničkom logoru OVK Lapušnik, kod Glogovca, Limaj je bio zapovjednik a Musliu i Bala njemu potčinjeni. U logoru su od svibnja 1998. zatvarani, mučeni i premlaćivani srpski i albanski civili.

Trojicu pripadnika OVK-a prvotna optužnica tereti za smrt 22 Albanaca i Srba koji su ubijeni u dva odvojena incidenta u ljeto 1998. u blizini logora Lapušnik.

Balu i Musliua uhitile su snage KFOR-a na Kosovu 17. veljače 2003., a Limaj je dan kasnije uhićen u Sloveniji. I na prvom pojavljivanju pred ICTY-em izjasnili su se da nisu krivi.

Pročitajte više