ICTY zabrinut zbog grčkoga zadržavanja istrage o Miloševiću

ISTRAŽITELJI Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) strahuju da Grčka zadržava njihovo istraživanje ratnih zločina u bivšoj Jugoslaviji, piše u utorak britanski poslovni dnevnik Financial Times.

Glavna haška tužiteljica Karla del Ponte zatražila je još u veljači sastanak s grčkim ministrom vanjskih poslova, Georgiosom Papandreuom, kao i dokumente o kršenju emgarga UN-a prema Jugoslaviji, piše list, dodajući kako se taj sastanak tek treba održati.

Kroz nekoliko tjedana pred Haškim sudom trebalo bi početi suđenje Milanu Milutinoviću, bivšem srbijanskom predsjedniku, koji je u vrijeme sankcija protiv Miloševićeva režima, sredinom devedesetih, bio veleposlanik u Ateni.

Milutinović je navodno upleten u transfere velikih iznosa novca iz Beograda u Grčku. Automobili s diplomatskim tablicama SRJ vozili su vreće njemačkih maraka u jugoslavenski konzulat u Solunu. Novac je uglavnom ulagan u Europsku narodnu banku, podružnicu Narodne banke Cipra, u kojoj britanska grupa HSBC najveći dioničar. Istraga Financial Timesa pokazala je da su predstavništva jugoslavenskih tvrtki na Cipru koristila devizne račune u Narodnoj banci i njezinoj grčkoj podružnici za transfer sredstava za kupnju oružja, rezervnih dijelova i goriva, kršeći sankcije UN-a. Predstavništva jugoslavenskih poduzeća obavljala su transfer preko računa u grčkim bankama.

Karla del Ponte zatražila je od grčke vlade bankovne dokumente povezane s aktivnostima tih predstavništava. Atena je zajamčila da će osigurati "sve što je Karla del Ponte zatražila", no haški istražitelji kažu da nešto nedostaje.

Grčka, koja trenutačno predsjeda Europskom unijom, devedesetih godina je podržavavala režim jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića i bivših čelnika bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Pročitajte više