Idemo na referendum, sindikati očekuju pravnu bitku sa Saborom

"ČEKA nas pravna bitka s Hrvatskim saborom", najavio je Ozren Matijašević nakon što je neslužbeno objavljeno da su sindikati prikupili dovoljan broj potpisa. Nagađa se da je skupljeno više od pola milijuna potpisa, što znači da nas čeka prvi referendum na zahtjev hrvatskih građana.

U prikupljanju potpisa sa svojim je laburistima aktivno sudjelovao i Dragutin Lesar. Lesaru je zasmetalo što su se ovih dana u hrvatskim medijima pojavile razne dezinformacije oko referenduma, o čemu je pisao na svom blogu.

Nema roka za raspisivanje referenduma

"Zbog nevjerojatnog broja netočnosti, površnosti i krivih informacija, ali ponukan i pozivima brojnih novinara čija su me pitanja naprosto zbunjivala i dovela do zaključka da svi pišu o tome samo temeljem čitanja zakona, a ne i dviju odluka Ustavnog suda RH, odlučio sam u ovom postu na najjednostavniji način objasniti daljnju proceduru", poručuje Lesar.

Na svom blogu Lesar tako objašnjava kako nema zakonskog roka u kojem Organizacijski odbor mora predati Saboru potpise zajedno sa zahtjevom za referendum, isto kao što nema roka u kojem Sabor mora raspisati referendum. Na referendumu mogu glasati svi državljani RH s biračkim pravom, bez obzira na to gdje im se nalazi prebivalište.

Potrebno je više od pola biračkog tijela

Referendum provodi Državno izborno povjerenstvo, a ne Državno povjerenstvo za referendum, naglašava Lesar. Da bi referendum bio valjan, na njega se mora odazvati većina upisanih birača - 50 posto plus jedan birač. S istom većinom birača koji su se odazvali donosi se odluka na referendumu.

Lesar posebno ističe kako se odluka na referendumu ne može promijeniti, niti se suprotna odluka može donijeti godinu dana nakon referenduma, što se iz Zakona o referendumu jasno može iščitati.

Pročitajte više