IDF najavljuje osnivanje nove stranke do konca tjedna

POTPREDSJEDNIK Istarskog demokratskog foruma (IDF) Gianni Kumar izjavio je danas kako će do konca tjedna Predsjedništvo IDF-a donijeti odluku o gašenju te stranke i o osnivanju nove koja će, kako je rekao, poticati istarsku političku alternativu.

Prošli petak predsjednik IDF-a Luciano Delbianco i predsjednik pulskog SDP-a Livio Bolković najavili su moguće osnivanje stranke Istarskih socijaldemokrata kojoj bi pristupili IDF, dio pulskog SDP-a te neki bivši IDS-ovci.

Kako je danas rekao Kumar, posljednja događanja u Istri pokazala su da pojedine stranke doživljavaju unutarnje prestrojavanje što je očekivani rasplet budući da se stvorila koalicija kojoj je, kako je ustvrdio, "u prvom planu interes pojedinaca i privatno-stranački projekt te zajednička rasprodaja zemljišta". Kumar žali što je stvaranjem koalicije SDP-IDS premijer Račan, kako je rekao, "pristao biti zaštitnikom bahatosti, pohlepe i zloporaba vrha IDS-a.

Na pitanje kako komentira zaključke s posljednje sjednice Predsjedništva pulskog SDP-a koje se ograđuje od aktivnosti vezanih uz osnutak nove stranke i prelazak dijela SDP-ovaca, rekao je da ne želi komentirati unutarnje stvari te stranke.

Kumar smatra kako je iz istarske perspektive upravo koalicija vrha IDS-a i vrha SDP-a ona koalicija stranaka koja "ne provodi tipičnu socijaldemokratsku politiku, nego politiku stečaja i rasprodaje." Stoga, dodao je, u IDF-u smatraju da je za građane Pule i Istre iznimno važno da se stvori široka alternativa koja će štititi interese građana, a ne stranačkih središnjica.

Pročitajte više