IDS bi s istim koalicijskim strankama i na iduće izbore

Istarski demokratski sabor (IDS) najavio je danas da je spreman za razgovore o koaliranju na sljedećim parlamentarnim izborima sa svim strankama vladajuće koalicije kako bi se ´spriječio dolazak desnice, posebice ekstremne desnice´ na vlast.

´IDS je uvjeren kako duh 3. siječnja od prije tri godine nije zamro, nego da se može i mora obnoviti kako bi se spriječio dolazak desnice na vlast, posebice ekstremne desnice´, istaknuo je predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić na konferenciji za novinare u Puli u povodu proslave 13. obljetnice osnutka te stranke.

Po njegovim riječima osnutkom ´Porečke skupine´ prije šest godina u kojoj su bili IDS, HNS, HSS i HSLS udaren je temelj vladajuće šestorice koja je pobijedila na parlamentarnim izborima 3. siječnja 2000. Dodao je kako se IDS u proteklim godinama potvrdio u Hrvatskom saboru kao vjerodostojna politička stranka kao i na hrvatskoj političkoj sceni, što će dokazati, najavio je, i na sljedećim parlamentarnim izborima.

´Unatoč neuspjesima, promašajima i propustima ovoj vlasti treba priznati da je uspjela približiti Hrvatsku Europskoj uniji, kojoj će idućih dana i službeno podnijeti kandidaturu za članstvo. To našoj državi osigurava dobru budućnost´, istaknuo je i dodao kako će članstvo u EU bitno utjecati i na gospodarstvo i na društvo.

Na novinarski upit o optužbama IDF-a kako IDS sudjeluje u tajnim dogovorima s izraelskim partnerima o navodnoj gradnji tvornice oružja u Istri, Jakovčić je s gnušanjem odabcio te optužbe. Istaknuo je kako je IDS od početka promicao politiku mira, da su te konstrukcije morbidne te da u Istri neće biti nikakvih tvornica oružja dok je IDS na vlasti.

Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin ustvrdio je da, ako glavni koalicijski partneri SDP i HSS ne vjeruju jedni drugima, izbore treba raspisati što prije, t.j. sredinom svibnja kako ne bi bila upropaštena turistička sezona.

Pročitajte više