IGH izgubio i posao u Libiji?



NAKON "fijaska stoljeća" u Crnoj Gori, čini se da su Jure Radić i njegov IGH ostali bez još jednog multimilijunskog inozemnog posla. Slovenska tvrtka SCT s libijskom je vladom potpisala ugovor vrijedan 332 milijuna eura za gradnju autoceste "vrata Bengazija", javljaju slovenski mediji.

Radić se hvalio kako će IGH sudjelovati na poslovima gradnje cesta u Libiji, a pretpostavlja se da je gradnja "vrata Bengazija" trebala biti jedan od njih. Hladan tuš došao je s druge strane granice, jer SCT je potpisao ugovor i već dobio i predujam od 60 milijuna eura.

SCT je za obavljanje posla osigurao jamstva nekoliko banaka, a za posao je očigledno uspješno lobirao i premijer Borut Pahor, koji je nedavno posjetio Libiju i razgovarao s tamošnjim vladarom, pukovnikom Moamarom Gadafijem.

Suvlasnik SCT-a Ivan Zidar u razgovoru sa slovenskim medijima rekao je kako je taj ugovor tako velik da će se na njemu raditi još najmanje pet godina. Nagrižen recesijom, građevinski sektor je u Sloveniji pretrpio gubitke, a SCT se zbog toga odlučio svoje poslovanje proširiti izvan granica države.

IGH je posao u Crnoj Gori izgubio zbog nespremnosti hrvatske Vlade da izda jamstva, što dovoljno govori o povjerenju koje ta tvrtka uživa u vlastitoj zemlji. Crnogorski fijasko uzrokovao je veliki pad dionica IGH, ali tvrtka se u međuvremenu oporavila, pa je tako danas zabilježila najbolji rezultat na Zagrebačkoj burzi.

Pročitajte više