Igor Strelkov: Ako izgubimo, Ukrajinci će me objesiti nasred Kijeva

Screenshot: Twitter/War Translated

IGOR Girkin, notorni ruski nacionalist, bivši agent FSB-a i bivši vođa separatista u Donbasu, od početka rata uzburkava duhove svojim oštrim kritikama ruskih taktičkih i strateških pogrešaka i vojne nesposobnosti. Girkin kritizira režim Vladimira Putina s desnice, čvrsto uvjeren u ispravnost cilja osvajanja Ukrajine, ali nezadovoljan načinom na koji se taj cilj pokušava ostvariti. 

Girkin, poznatiji po svom ratnom nadimku Strelkov, bio je nedavno i sam na bojištu u Ukrajini. Rekao je da se otišao boriti na ruskoj strani, nakon čega je Ukrajina raspisala nagradu od čak 100.000 dolara "za transfer Igora Girkina u ukrajinsko zarobljeništvo". Spekuliralo se i o tome da je možda pobjegao u Ukrajinu kako bi izbjegao uhićenje zbog kritike ruskog vojnog i političkog vrha. 

No, Girkin ni nakon povratka nije prestao davati do znanja što misli o njihovom vođenju rata. U intervjuu koji je ovih dana objavila i s ruskog prevela stranica War Translated, Girkin kaže da je ovaj "razvučeni, tromi rat", odnosno "razvučena interna klaonica u Rusiji" (budući da i Ukrajinu smatra ruskom zemljom), ustvari točno ono što treba njihovim uvaženim zapadnim partnerima, "prije svega SAD-u".

Girkin: Ja ću biti osuđen na doživotni zatvor u Haagu, a onda će me poslati u Kijev

Samu činjenicu da, iako rat traje gotovo 10 mjeseci, "Ukrajina još nije poražena niti je igdje blizu poraza" Girkin je proglasio "strateškim porazom" Rusije. 

A u još jednom intervjuu koji je dao, na pitanje voditelja zašto ga mnogi smatraju opasnijim za ruske vlasti od oporbenih čelnika poput zatvorenog Alekseja Navalnija, Girkin je odgovorio da on "naprosto govori vlastima da ako nastave djelovati na isti način kao dosad, bit će u velikoj nevolji, vlasti će uništiti i sebe i cijelu zemlju".

"Nemam pravo šutjeti dok moji suborci ginu na fronti", dodao je. "Ako izgubimo, ja ću biti osuđen na doživotni zatvor u Haagu, a onda će me poslati u Kijev i tamo će me objesiti, ne sumnjam u to."

>> Rusija neće izručiti osuđene za rušenje putničkog aviona: "Suđenje je skandalozno"

Podsjetimo, Girkina je nizozemski sud prošli mjesec već osudio u odsutnosti na doživotnu kaznu zatvora zbog njegove ključne uloge u obaranju zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 2014. iznad dijela istočne Ukrajine pod kontrolom separatista. 

Način na koji Moskva vodi rat nazvao je "sabotažom, kretenizmom ili kombinacijom navedenog" i izravno prozvao Putina jer "još nije preuzeo odgovornost za ono što se događa".

Otišao je još dalje i, u svom karakteristično otrovnom stilu, opisao to što su Putin i ostatak vlasti prebacili odgovornost za rat na ministarstvo obrane kao "ili demenciju koja je dosegla najviše razine ili potpuno nerazumijevanje stvarnosti koje nije povezano s fiziologijom, nego s nekim drugim bolestima".

Odbacio je i korištenje taktičkog nuklearnog oružja kao rješenje jer će ga u tom slučaju "Ukrajina dobiti za mjesec dana i iskoristiti na isti način, a svi na Zapadu će joj aplaudirati". 

"Pobjeda nad Ukrajinom, konačni poraz ukrajinskih oružanih snaga je nemoguć", zaključio je sumorno.

Girkin je i nedavno konstatirao da "riba smrdi od glave" i da su ruskoj vojsci potrebni reforma i kompetentni ljudi koji bi mogli voditi uspješnu vojnu kampanju. No, po svemu sudeći, više ni sam ne vjeruje da je to moguće. 

Pročitajte više