Ikona kazanske Bogorodice stigla u Moskvu

IKONA Kazanske Bogorodice koju je papa Ivan Pavao II. odlučio vratiti Ruskoj pravoslavnoj crkvi stigla je u petak rano prijepodne u Moskvu, doznaje se iz međunarodne zračne luke Šeremetjevo.

Vatikansko izaslanstvo predvođeno kardinalom Walterom Kasperom koje je u Moskvu doputovalo posebnim letom trebalo bi u subotu ujutro predati ikonu patrijarhu Alekseju II. na vjerskoj svečanosti u sabornoj crkvi Bogorodičina Uznesenja u Kremlju.

Sveta slika kojoj se pripisuju čudotvorna svojstva bila je izložena u Papinim odajama u Vatikanu. Ivan Pavao II. htio ju je vratiti Pravoslavnoj crkvi želeći tako simbolično pokazati svoju želju za ujedinjenjem kršćana. Ikona je nestala iz Rusije 1920-ih, a zatim se nakon dugog putešestvija našla u rukama Vatikana.

Poljski papa kojemu su 84 godine htio ju je osobno vratiti prigodom svog posjeta Rusiji, ali je njegov plan naišao na odlučno protivljenje Ruske pravoslavne crkve zbog napetih odnosa između Vatikana i ruskih pravoslavaca.

Inače, Ruski patrijarh Aleksej II. upozorio je na katolički i na protestantski prozelitizam u bivšem SSSR-u u dugom intervjuu koji je dao uoči povratka ikone Kazanske Bogorodice. "Očekujemo da Rimokatolička crkva iz temelja promijeni svoju politiku prema pravoslavcima i da prestane sa smišljenim i neprijateljskim djelovanjem. Samo tako je moguć pravoslavno-katolički dijalog za koji je naša Crkva otvorena i spremna", kazao je Aleksej II. za Corriere della Sera.

Aleksej II. je izjavio da je ikona, bez obzira na autentičnost, "vrijedna zbog molitava koje su pred njom izrečene: kako naraštaja pravoslavnih vjernika, tako i vjernika koji su se pred njom molili u Fatimi i kod Pape".

(Hina) xvrad ydj

Pročitajte više