Ima li kraja bahatosti: Pankretić i Vukelić potrošili 19 milijuna kuna za nove automobile!

NIJE Sanaderov HDZ jedini koji vlastite savjete o stezanju remena nije shvatio ozbiljno. Premijer je novi BMW vrijedan 4,2 milijuna kuna zbog pritiska javnosti odlučio prodati. Hoće li i ministar Božidar Pankretić napraviti istu stvar s tri Audija koje je njegovo ministarstvo kupilo krajem prošle godine novcem iz državnog proračuna? Ili Branko Vukelić s 14 novih terenaca na koje je potrošeno pravo malo bogatstvo?

Podsjećamo, Pankretić je odmah nakon što je postao ministar poljoprivrede kupio luksuzni Mercedes E klase za pola milijuna kuna. No, njegova je rastrošnost brzo završila u novinskim stupcima pa je automobil vraćen autokući. U listopadu je Ministarstvo poljoprivrede zbog toga za potrebe svog ministra kupilo još skuplji automobil, Audi A6 quattro za 515.000 kuna, ali vozni park Pankretićevog ministarstva nije ni tada bio potpun.

Krajem prošle godine, taman kad je Sanader propisivao odredbe o "stezanju remena" i "krao Božić", Pankretićevo je ministarstvo, kako se neslužbeno doznaje, kupilo još tri automobila. Novi limeni ljubimci također su Audiji, iz serije A4, a navodno su nabavljeni za potrebe državnih tajnika. Neslužbeno se doznaje kako je svaki od tih Audija koštao 200.000 kuna, što znači da je Ministarstvo poljoprivrede krajem prošle godine potrošilo oko 1,1 milijun kuna na nove automobile. Nije u rangu Sanaderovog BMW-a, ali ipak je respektabilna cifra. Svi su automobili navodno plaćeni u gotovini nakon javne nabave, te plaćeni sredstvima iz državnog proračuna.

MORH kupio 14 novih terenaca za 13,5 milijuna kuna

No, ni to nije sve. Nove automobile prošle godine kupilo je i Ministarstvo obrane, što se već zna. Prava cifra kupljenih terenaca dosad se ipak nije znala. Za 14 novih vozila Vukelićev MORH je potrošio čak 13.5 milijuna kuna, piše Večernji list, uz napomenu kako su sva vozila kupljena izravnom pogodbom, bez javnog natječaja. Razlog? Isti kao i za Bandićeve WC-e - "izuzetna žurnost". Iz MORH-a tvrde da su sva vozila nabavljena u skladu sa zakonskom procedurom, te dodaju kako se ne radi o povećanju voznog parka jer su stara vozila otpisana zbog, pogađate, "skupih troškova održavanja".

Naime, MORH je prošle godine kupio blindirani terenac za 4,761.379,16 kuna, koji bi se trebao koristiti za prijevoz štićenih osoba i dva terenca za 912.000 kuna. Ukupno to iznosi 6,5 milijuna kuna, a ta je cifra objavljena i na Narodnim novinama. No, pomutnja je nastala kad je Sindikat državnih službenika objavio da je MORH toliko platio za sedam terenaca. Troškovi su, zapravo, puno veći. Ministarstvo obrane tako je ukupno potrošilo 13,5 milijuna kuna: prošlo ljeto kupljena su tri terenca za milijun kuna svaki, a nešto kasnije još četiri terenca po 602.000 kuna svaki. Kasnije su kupljena još četiri terenca Nissan Murano koji su ukupno koštali 1,6 milijuna kuna.

Mercedes vrijedan 4,8 milijuna na ledu zbog "afere BMW"

Trebao je MORH ovih dana dobiti još jedan automobil, ali on je zbog afere oko Sanaderovog BMW-a stavljen na čekanje. Naime, neslužbeno se doznaje kako je Ministarstvo obrane preko zagrebačke tvrtke Euroline naručilo i trebalo preuzeti blindirani Mercedes S600 L koji košta 4,8 milijuna kuna! Preuzimanje je odgođeno do daljnjeg, pa će luksuzni Mercedes trunuti na skladištu dok se buka oko Sanaderovog BMW-a ne stiša. A tada "stezanje remena" kupovinom novih vozila kreće ispočetka...

Kad se MORH-u isporuči i najnovija igračka, ukupna cijena automobila kojima se Vukelićevo ministarstvo obnovilo penje se na vrtoglavih 18,3 milijuna kuna! Kad se tome doda i "sitnih" 1,1 milijun koje je potrošilo Pankretićevo ministarstvo, ispada da su ministarstva obrane i poljoprivrede u automobile uložila 19,4 milijuna kuna. I onda se čudimo što proračun "pušta" na sve strane.

Za automobile imaju, za ljude nemaju

Iako za automobile MORH, kako se čini, ima para i za bacanje, s radnicima je sasvim drugačija situacija. Ministarstvo obrane, naime, najavilo je kako će do 30. lipnja ove godine podijeliti 1200 otkaza "neperspektivnom osoblju". Iz MORH-a ističu kako je prošle godine na taj način iz ministarstva izišlo 1882 osobe, a taj bi proces uskoro trebao biti priveden kraju kao što je predviđeno dugoročnim planom razvoja.

J.C.
Foto: Ranko Šuvar, Mario Pusić / CROPIX

Pročitajte više