IMAMO AUDIO Kolinda: Zašto je prostački kad jedna žena pjeva sa svojim narodom?

Foto: Facebook

PREDSJEDNICA Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da žene još nisu postigle punu ravnopravnost i jednakost diljem svijeta ni u Hrvatskoj te istaknula važnost borbe protiv nasilja u obitelji, ali i društvu općenito.

"Imamo izvrsno zakonodavstvo, ali moramo se i dalje boriti protiv predrasuda i stereotipa", rekla je Grabar-Kitarović na obilježavanju 20. obljetnice Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinska".

Grabar-Kitarović: Nedjelja mora biti dan za obitelj 

Upozorila je da se još ne poštuju zakoni kada je riječ o jednakoj plaći za jednak posao i da žene, posebice mlade, diskriminiraju kada traže posao jer ih se pita namjeravaju li zatrudnjeti, imaju li djece i slično.

Rekla je da je osobno navikla na vrijeđanja u javnom prostoru, ali da nisu dobri trendovi koji se stvaraju – u školama, obiteljima i društvu.

"Ako se predsjednicu Republike može vrijeđati, zašto ja ne bih uvrijedio ili izmlatio svoju kći, prijateljicu, djevojku i sl. Upravo je borba protiv svakog oblika nasilja  - fizičkog, verbalnog, psihičkog, i ekonomskog i kibernetičkog i slično jedan od glavnih ciljeva ovog društva. Borba protiv nasilja u obitelji, ali i u društvu općenito”, poručila je.

"Kad jedna žena pjeva s narodom onda je to prostački"

"Zanimljivo je da kad govorim o ozbiljnim temama, kao što su decentralizacija i demografija, kao što je brendiranje, onda se vrlo malo priča o tome. Ali kad treba nešto izvući iz konteksta, kad treba ukazati prstom na gaf, tad se svi raspišu.

Kad je riječ o onome što se često spominje, prigovori oko ponašanja, odijevanja i slično - to je stvar prošlosti. Kad neki gospodin svira klavir u nekoj susjednoj državi, predsjedniku neke susjedne države, onda je on gospodin. Ali kad jedna žena pjeva sa svojim narodom, onda je to prostački.

No, da budem sasvim jasna, ta žena svira i klavir, ali imam dva problema - prvo, ne mogu ga nositi sa sobom cijelo vrijeme, a drugo, poklonila sam ga, donirala sam ga dječjem vrtiću jer ne želim iritirati susjede.

I još jedna stvar oko tog pjevanja, kad sam bila veleposlanica u SAD-u, jedne večeri otišla sam u nacionalni demokratski klub, to je bilo negdje oko izbora kad je izabran Obama. I znate što, svi mi, uključujući kongresmene, pjevali smo karaoke, i tako smo se dobro zabavili  samo onda nije bilo iPhonea da to zabilježimo dignemo gore na društvene mreže", rekla je Kolinda.

 

>>> Kolindi su inače puna usta ženskih prava. Nije se sjetila koji je danas dan

Istaknuvši kako se žene još uvijek susreću s dvostrukim kriterijima i predrasudama, Grabar-Kitarović kazala je da se uspjeh nikada neće oprostiti, a pogotovo ga neće oprostiti kada je riječ o ženama s demokršćanskim i tradicionalnim vrijednostima.

Navela je i kako doživljava puno manje predrasuda kada razgovara s ljudima u ruralnim područjima nego što ih doživljava u medijima ili u onim strukturama koje bi trebale biti elita društva.

Predsjednica Republike rekla je i da je u svom programu "Hrvatska zna i mora bolje" istaknula da središte svih politika mora biti blagostanje obitelji koja treba biti okosnica društva.

Rekla je i da se, među inim, zalaže za stručnu raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, da nedjelja bude dan za obitelj te će predložiti osnivanje gospodarskog tima koji će istražiti pitanja vezana uz opravdanost rada nedjeljom.

Plenković: Prva žena predsjednica Hrvatske je HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović

Istaknuvši važnost ravnopravnosti u hrvatskom društvu, premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je kako se ravnopravnost žena mora očitovati u političkim institucijama, gospodarstvu te svim područjima društvenog djelovanja.

"Posebno je važno da uloga žena bude velika, priznata, vidljiva i vodeća i u političkim strankama”, rekao je Plenković. Izrazio je i zadovoljstvo što je prva predsjednica u hrvatskoj povijesti HDZ-ova Kolinda Grabar-Kitarović.

Upozorivši na problem nasilja nad ženama, podsjetio je da je Hrvatska ratificirala Istanbulsku konvenciju i poručio da ide u drugo čitanje nekoliko zakona koji jačaju kazneno pravo kako bi se pooštrile kazne onima koji vrše nasilje nad ženama.

Osvrćući se na gospodarsku situaciju, premijer je rekao i da neće trošiti ono što nemamo, ali i neće kao neki drugi zaduživati buduće generacije.

"Inzistirat ćemo na zdravom rastu, na odgovornosti svakoga od nas. Sustavno poboljšavati sistem plaća, povećavati prosječne i minimalne plaće i mirovine, ispravljati nepravde koje postoje i ići dobrim i pozitivnim smjerom za Hrvatsku”, istaknuo je.

Na problem lošeg odnosa prema ženama u javnom prostoru upozorila je i predsjednica HDZ-ove zajednice žena Nada Murganić rekavši da je Grabar-Kitarović u javnom prostoru vrlo često i neopravdano izrugivana i diskreditirana samo zato što je žena.

"Žao mi je da se to često događa upravo od onih koji vrlo često se zalažu za ravnopravnost, ali u toj zaštiti prema ženi nisu ravnopravni”, rekla je.

Pročitajte više