IMAMO HDZ-OVU ANKETU ZA ZAGREB Mrak Taritaš vodi, a tu je i jedno veliko iznenađenje

Foto: Patrik Maček/ Pixsell

INDEX je došao u posjed HDZ-ove ankete za izbore u Zagrebu, a koja je rađena između 8. i 11. svibnja, dakle prije svega nekoliko dana. Riječ je o telefonskoj anketi koje je rađena na slučajnom uzorku od 1000 ispitanika iz Grada Zagreba starijih od 18 godina.

Rezultati su iznimno zanimljivi, a ima i nekih iznenađenja.

Tako, ako je vjerovati anketi naručenoj od strane HDZ-a, Anka Mrak Taritaš vodeća je u utrci za gradonačelnika s 24,1 posto potpore. Na drugom mjestu je Milan Bandić koji može računati na 22,6 posto glasova. U stopu ga prati Sandra Švaljek koja ima 20,2 posto. Između ove trojke, što je i do sada bilo poznato, vodit će se borba za drugi krug.

No, ono što je HDZ-ovcima posebno zanimljivo je četvrto mjesto. A tamo se s 12 posto smjestio njihov službeni kandidat Drago Prgomet. Bruna Esih, kojoj se na listi nalazi i otpadnik iz HDZ-a Zlatko Hasanbegović, skupila je 8,1 posto. Od početka kampanje jasno je da će i Prgomet i Esih teško do drugog kruga, no njihova međusobna borba jako je zanimljiva u kontekstu događaja u HDZ-u. Aktualnom vodstvu Hrvatske demokratske zajednice na čelu s Andrejom Plenkovićem lošiji plasman Drage Prgometa od Brune Esih bio bi bolan udarac, možda i fatalan. Paralelno s tim, bolji plasman Esih bio bi vjetar u leđa desnom krilu HDZ-a koje je od početka negativno nastrojeno prema Andreju Plenkoviću.

Esih bolja od Mosta

No, vratimo se anketi.


Nakon Prgomet i Esih dugo nema nikoga. Na šestom mjestu nalazi se Mostov Marko Sladoljev koji je sakupio 3,5 posto potpore. Sedmi je Ivan Lovrinović kojeg podržava 2,6 posto Zagrepčana. Iza njega je Tomislav Tomašević, kandidat inicijative Zagreb je naš. On ima podršku 2,4 posto ispitanih. "Nekog drugog" bi izabralo 4,5 posto ispitanika.

Zanimljiva je situacija i pri izboru lista za Gradsku skupštinu. Tu su stvari nešto drugačije.

Na prvom mjestu nalazi se lista BM 365. Njih podržava 21,2 posto ispitanika. Valja napomenuti da je u anketi, uz Bandićevu stranku, kao koalicijski partner navedena Zelena akcija. To nikako nije slučaj, Zelena akcija kao udruga ne može se kandidirati, a znajući njihovo djelovanje teško je očekivati da bi podržali Bandića.

"Zelena akcija nije ni u kakvoj koaliciji ni sa kim, to je greška", rekli su nam iz ove udruge.

Bandića u stopu ih slijedi koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s 20,6 posto. NL Sandre Švaljek podržava 17,5 posto, a HDZ 13,3. NL Brune Esih, na kojoj se nalaze Hasanbegović i Glasnović, može računati na podršku od osam posto. Zanimljivo, Most ima slabiji plasman u Zagrebu od Brune Esih. Njih podržava tek 6,2 posto Zagrepčana. Zagreb je naš - Nova ljevica - ORaH - Radnička fronta zajedno mogu računati na 3,1 posto glasova. Živi zid tek na 2,9 posto. Nekoga drugog bi zaokružilo 7,2 posto Zagrepčana.

Pročitajte više