Imamo snimku Ježića na kojoj priznaje da je potrošio milijune od mita Sanaderu

Screenshot: Index

ROBERT JEŽIĆ priznao je da je sam potrošio novac koji je trebao isplatiti Ivi Sanaderu kao navodno mito od MOL-a za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Index je ekskluzivno dobio snimku s arbitražnog procesa u Švicarskoj na kojoj je vidljivo da Ježić priznaje da je novac potrošio za sebe. Podsjećamo, riječ je o pet milijuna eura koji su kao prva tranša trebali biti isplaćeni Sanaderu. No do bivšeg premijera novac nikada nije došao. 

"To je bilo jedino što sam mogao učiniti"

U snimci koju je Index dobio Ježić na pitanje odvjetnika MOL-a Williama Boycea jasno odgovara da je novac uzeo za sebe.

"Gospodine Ježiću, upravo ste ovome sudu rekli da ste u listopadu 2009. godine znali da je to novac koji dolazi od korupcije. Pitali ste: 'Što sam mogao učiniti?' Najmanje što ste mogli učiniti je ništa. A ono što ste zapravo učinili jest da ste 14 mjeseci kasnije taj novac prebacili u svoju tvrtku za vlastite potrebe te ste ga koristili. Prali ste novac koji dolazi od korupcije. Zašto?", pitao je Boyce Ježića.

 "Pa... To je bilo jedino što sam mogao učiniti", odgovorio mu je Ježić. 

"To mi je prvi put"

Odvjetnik Boyce je i dalje inzistirao na odgovorima, međutim od Ježića je dobio samo izmotavanje.

"Ok, možda nije razuman odgovor. Možda sam ja bio... To mi je prvi put. Teško mi je to protumačiti. I teško mi je dati odgovor", govorio je Ježić nakon što su mu pitanja prevedena. Zagledavao je fascikl s predmetom, ali u njemu odgovora nije bilo.

Ježićevo svjedočenje na toj arbitraži bilo je jedan od dva glavna razloga zašto je Hrvatska izgubila spor s mađarskim MOL-om. Kako je Index otkrio još prije dvije godine, drugi je razlog bila pristranost suca Ivana Turudića na suđenju Ivi Sanaderu. 

>> EKSKLUZIVNO OBJAVLJUJEMO PRESUDU Ina je izgubljena jer je USKOK lažirao, a Turudić je bio pristran

Na sudu u Zagrebu rekao da je moguće da je dio novca završio kod njega

Ježić je prije par tjedana na Županijskom sudu u Zagrebu ustvrdio da je moguće da je dio od pet milijuna eura mita za Sanadera završio na njegovom privatnom računu, s kojeg je plaćao obaveze prema Hypo banci.

"Novac je bio namijenjen za otplatu kredita Hypo banci, dok je dogovor bio da se novac koristi za poslovanje te da mu se počne isplaćivati nakon godinu, dvije. Da je sve išlo kako je trebalo, tako bi i bilo'', rekao je Ježić, tvrdeći da se Sanader samo trebao strpiti nekoliko godina da dobije novac koji bi mu bio isplaćen iz dobiti Diokija. 

>> Ježić: Moguće da je dio od Sanaderovih 5 milijuna eura završio na mom računu

Čiji je to novac?

No postavlja se pitanje čiji je novac Ježić potrošio i zašto mu je uopće bio uplaćen.

Mađarski poduzetnik Imra Fazekaš na Županijskom sudu u Zagrebu je posvjedočio da je novac zapravo uplaćen za lobiranje u korist ruskih interesa. 

"Ovih pet milijuna eura nije bilo za Sanadera. To je novac koji je Ježiću isplaćen da bi lobirao za ruske energetske interese", ustvrdio je Fazekaš. 

Mađar kaže da je Ježić radio za Ruse 

Prema njegovom tumačenju, pet milijuna eura na Ježićev račun uplatile su tvrtke pod ruskim utjecajem. Taj novac je bio isplaćen samo zato što je Ježić obećao da će progurati njihove interese u projektu DružbAdria.

Mađari i Rusi su sigurni da ih je Ježić prevario

Naši izvori tvrde da su i Fazekaš i Rusi sigurni da ih je Ježić prevario te da ukupna svota isplaćena iz ruskih izvora za lobističke operacije na Kvarneru iznosi čak 18,7 milijuna eura, a ne samo pet milijuna. Za vrijeme cijele ove avanture u lobiranju Dioki je pao s 850 na troje zaposlenih.

>> Ježić tvrdi da je čovjek preko kojeg je išao mito Sanaderu mrtav. Nije, živ je

Podsjetimo, u aferi Ina - MOL Sanader je bio osuđen zbog primanja mita u iznosu od 10 milijuna eura. Međutim, Ustavni sud ukinuo je  tu presudu i suđenje je vraćeno na početak.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen. Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko Ježićeve tvrtke navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz INA-e. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

Pročitajte više