Imovina HDZ-a: Ima se para, ima se s čim

IAKO je uobičajeno da su vladajući u pravilu ujedno i najbogatiji, pogled na bilancu HDZ-ova računa s kraja 2004. godine pokazuje da je najveća hrvatska stranka ne samo najveća, nego i uvjerljivo najbogatija politička organizacija u Hrvatskoj. Naime, Feral Tribune u posjedu je stranačke bilance koju je potpisao ministar gospodarstva Branko Vukelić, koji je tada obnašao i dužnost glavnog tajnika stranke.

Bilanca slovima i brojkama pokazuje sljedeće: HDZ je 31. prosinca 2004. godine službeno procijenio da je u posjedu imovine vrijedne 873 milijuna i 400 tisuća kuna. Najveći dio toga otpada na vrijednost nekretnina u vlasništvu "Zna se" stranke. No, ni što se tiče novca HDZ ne stoji loše - dapače.

Tako u bilanci predanoj Hrvatskom saboru sukladno Zakonu o političkim strankama stoji kako se na računu stranke 31. prosinca 2004. nalazilo nemalih 79 milijuna i 200 tisuća kuna. Četiri milijuna i 700 tisuća kuna upisano je pod stavkom "ostala materijalna dobra", a Feral Tribune navodi kako se najvjerojatnije radi o vrijednosti HDZ-ovog voznog parka.

Najveći priliv novca na HDZ-ov račun dolazi iz državnog proračuna na ime osvojenih mandata u saboru i tijelima lokalne vlasti, a što se tiče 2004. godine, ta se svota za 2004. godinu procjenjuje na 23 milijuna kuna.

Zanimljivi su i podaci o financijskim obavezama vladajuće stranke na kraju 2004. HDZ je tako prije nešto više od godine dana bankama dugovao 62 milijuna i 600 tisuća kuna, a dobavljačima 101 milijun kuna.

N.B.

Pročitajte više