Imovina Imostroja prodana za samo 3,145 milijuna kuna?

STEČAJNI sudac Trgovačkog suda u Splitu Ivan Basić izjavio je danas da je imovina "Imostroja" namijenjena isplati tražbina 162 radnika na javnoj dražbi prodana za mnogo manju svotu od očekivane umjesto za 6,2 milijuna prodana je tek za 3,145 milijuna kuna.

Basić je izjavio kako ministar financija Ivan Šuker pogrešno tvrdi da je netko "raskrčmio" "Imostrojevu" imovinu namijenjenu isplati radničkih tražbina, jer je sav novac dobiven prodajom imovine za namirenje države, koja se toga odrekla u korist radnika, na posebnom računu Trgovačkog suda i čeka rješenje o isplati. No, kako je rekao u izjavi za Hinu, riječ je o mnogo manjoj svoti od očekivane, odnosno umjesto o 6,2 tek o 2,8 milijuna kuna.

"Točno je da su se Ministarstvo financija i Zavod za zapošljavanje u korist radnika odrekli novca od prodaje imovine na koju su imali razlučno pravo na temelju priznatih tražbina od ukupno oko 6,240.000 kuna", objasnio je Basić. No ta je imovina na javnoj dražbi prodana za tek nešto više od 3,145.000 kuna, odnosno ta se svota umanjuje za oko 300 tisuća kuna troškova postupka koji ulaze u stečajnu masu, dodao je.

"Radnicima pripada preostali novac od prodaje dijela imovine na koju je država imala razlučno pravo, a riječ je o 2,845.000 kuna, koji bi pripali državi da ga se nije na temelju sporazuma o prijenosu tražbina odrekla u korist radnika", izjavio je.

Nakon što je Vlada u rujnu odlučila prenijeti tražbine Ministarstva financija i Zavoda za zapošljavanje na radnike ta je odluka prošli tjedan stigla i do Trgovačkog suda. No, kad su radnici odahnuli vjerujući da će dobiti veći dio svojih tražbina, koje ukupno iznose 7,2 milijuna kuna, neugodno ih je iznenadila obavijest sa suda da će umjesto 6,2 dobiti tek nešto više od 2,8 milijuna, za što su odgovornima prozvali stečajnog suca Basića i stečajnu upraviteljicu.

I ministar Ivan Šuker oštrim je riječima osudio, kako je rekao, "raskrčmenje" imovine namijenjene radnicima, te pozvao suca i upraviteljicu da obrazlože način isplate tog novca. Sudac Basić tvrdi kako se ništa nezakonito nije dogodilo, nego po Zakonu o stečaju. Radnici nikako ne mogu biti zadovoljni jer na temelju svih prava iz radnog odnosa, a najviše za neisplaćene plaće u tijeku šest godina, potražuju 7,2 milijuna kuna.

Do sada je od prodaje imovine "Imostroja" od početka stečajnog postupka, uključivo i prijepornu svotu koje se država odrekla u korist radnika, uprihođeno ukupno 6,264.000 kuna, rekao je sudac Basić. Također je poručio kako se sporazum kojim se država odrekla svojih tražbina može mijenjati, tako da bude povoljniji za radnike, t.j. da im se odredi veća svota iz stečajne mase.

Naglasio je, međutim, da to nije stvar stečajnog suca i upravitelja, nego Ministarstva financija i Zavoda za zapošljavanje koji su sporazum i sklopili. Trgovački sud u tome, dodao je, ne sudjeluje aktivno, niti to po zakonu može, već ga se samo o tome obavještava kao i u ovom slučaju.

Pročitajte više