INA i MOL: Ne zatvaramo Rafineriju nafte u Sisku

INA i MOL  su danas odlučno demantirali napise da se planira zatvoriti Rafinerija nafte u Sisku.

"Uprava Ine, d.d. odlučno tvrdi da nema zatvaranja rafinerije nafte u Sisku niti se isto planira. Također naglašavamo da Uprava nije predlagala zatvaranje sisačke rafinerije Nadzornom odboru ili dioničarima kompanije. Kao što je i ranije najavljeno, Rafinerija nafte Sisak počet će s proizvodnjom tijekom studenog 2011. godine, nakon što se završe radovi na sanaciji štete od požara koji je izbio 20. lipnja 2011. godine. U ovom trenutku radovi su u završnoj fazi", pišu iz Ine.

Ističu kako je u modernizaciju sisačke rafinerije posljednjih godina uloženo 118 milijuna eura te da su izgrađena tri postrojenja s ciljem osiguravanja budućnosti rafinerije kroz proizvodnju goriva europske kvalitete i unaprjeđenja života lokalne zajednice.

Daljnje ulaganje u Koking postrojenje

Možemo potvrditi da se planovi za daljnju modernizaciju revidiraju sukladno situaciji na tržištu, no to ne podrazumijeva njezino zatvaranje ili prestanak ulaganja, a što je vidljivo upravo iz činjenice da smo za 2012. godinu već najavili daljnje ulaganje u postojeće Koking postrojenje. Kompanija je svjesna važnosti Rafinerije nafte Sisak kako za lokalno gospodarstvo, tako i Inu, te u tom smislu još jednom naglašavamo kako je optimalni nastavak rada ove rafinerije dio budućnosti kompanije", pišu iz Ine.


"Nadalje, predloženi smjer strategije kompanije predložen je temeljem konsenzusa Uprave Ine. Predsjednik Uprave Ine, u ime kolektivnog tijela Uprave, izložio je predloženi smjer strategije u utorak na sastanku u Ministarstvu gospodarstva rada i poduzetništva temeljem traženja Nadzornog odbora Ine. Uprava, kao odgovorno tijelo za odobravanje strategije sukladno internim aktima, će odobriti strategiju nakon konzultacija", zaključuju iz Ine.

"Rafinerija se neće i ne smije zatvoriti"

S priopćenje se danas oglasio i MOL koji tvrdi kako nema namjeru zatvoriti rafineriju u Sisku. "Već smo nekoliko puta izjavili da se sisačka rafinerija ne smije i neće zatvoriti. Uprava Ine nikada nije predložila zatvaranje, ni Vladi RH, ni Molu. Koliko nam je poznato, zadnji i jedini prijedlog u kojem je izričito implicirano zatvaranje sisačke rafinerije predstavljen je u lipnju 1998. od strane Uprave Ine predvođene Davorom Šternom, koja je tada imala izvršne ovlasti", napisali su iz MOL-a.

Dodaju da su uvijek smatrali da je sisačka rafinerija važna za Hrvatsku, domaće gospodarstvo i Inu. "Sisak je jedan od Ininih strateških aduta te sve važne odluke o rafineriji moraju biti donesene jednoglasno od strane dva najveća dioničara u Ini", piše u priopćenju MOL-a.

"MOL je odgovoran i ozbiljan ulagač u Hrvatskoj i vodimo računa o budućnosti Siska. Zajedno s našim strateškim partnerom, Vladom RH, podržavamo Inu u analizi razvojnih scenarija Siska u budućnosti, s ciljem očuvanja radnih mjesta. Sigurni smo da ćemo doći do pravog i odgovornog rješenja", zaključuju iz MOL-a.

Pročitajte više