Ina: Nemamo službenu ponudu za naftna polja u Siriji

HRVATSKI naftni div Ina danas je objavila priopćenje u kojem se opovrgavam pisanje jednog dnevnika prema kojem se Uprava Ine jučer usuglasila oko prodaje 25 posto koncesije nad plinskim i naftnim poljima u Siriji madžarskom MOL-u. Prema izvoru tog dnevnog lista tih 25 posto MOL će platiti 195 milijuna eura. Prema nekim procjenama, tržišna vrijednost tih 25 posto je oko 400 milijuna eura.

"Konkretna odluka o suradnji još nije donesena budući da INA nije zaprimila službenu ponudu od strane MOL-a, no možemo potvrditi da između dvaju partnera postoji namjera za suradnju u projektu Sirija. Slijedom toga, podaci o vrijednosti i visini udjela objavljeni u medijima su apsolutno netočni", stoji u današnjem priopćenju iz Ine u kojem se naglašava kako je mogućnost suradnje pozitivno ocijenjena kod svih uključenih strana na najvišoj razini, a podrazumijevala bi i opciju otkupa udjela nakon ponovnog uspostavljanja financijske stabilnosti INA-e.

Glavni izvršni direktor INA-e, g. Bojan Milković, istaknuo je da projekt Sirija iziskuje iznimna financijska sredstva i kontinuirana ulaganja koja zbog financijskih okolnosti INA nije u mogućnosti izvršavati na vrijeme. Stoga je motiv ove suradnje vrlo jednostavan – podjela tereta financiranja samog projekta.

"Milković je naglasio da bi ovakvom suradnjom INA bila u mogućnosti smanjiti svoja trenutna dugovanja i podmiriti dospjele obaveze u okviru ovog projekta te nastaviti svoje poslovne aktivnosti u Siriji", zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više