Ina otkrila plin na bušotini kod Grubišnog Polja

Ilustracija: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

INA je prijavila Agenciji za ugljikovodike komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Veliki Rastovac-1, nedaleko od Grubišnog Polja, na istražnom prostoru DRAVA-03, s ostvarenim maksimalnim dotokom od oko 145.000 prostornih metara na dan, što predstavlja nešto više od sedam posto njezine ukupne dnevne proizvodnje plina.  

Kako su danas izvijestili iz te kompanije, ispitivanjem je potvrđena komercijalna proizvodnost te bušotine i odlična ležišna svojstva. Istražna bušotina Veliki Rastovac-1, dubine 1095 m, nalazi se u Općini Grubišno Polje. To je prva od pet planiranih istražnih bušotina u prvoj fazi istraživanja na prostoru DRAVA-03. 

Nakon ishođenja eksploatacijskog polja za to otkriće, Ina na njemu planira izbušiti dodatnu razradnu bušotinu, izgraditi priključni plinovod te privesti obje bušotine u proizvodnju do kraja 2027. godine u skladu s trenutačnim planom ishođenja dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj. 

Najavljuju nastavak intenzivnog istražnog ciklusa

"Prijavili smo komercijalno otkriće nadležnim institucijama i ponovno dokazali da Ina igra ključnu ulogu kada je riječ o aktivnostima istraživanja i proizvodnje nafte i plina u Hrvatskoj.

Brzina pokretanja proizvodnje s nove bušotine ovisit će o trajanju postupka izdavanja svih potrebnih dozvola, a vjerujemo da u suradnji s našim partnerima u nadležnim ministarstvima možemo to razdoblje znatno skratiti kako bismo pridonijeli sigurnosti opskrbe i dobrobiti cijelog hrvatskog društva", izjavila je predsjednica Uprave Ine Zsuzsanna Ortutay.

Otkriće novog plinskog polja otvara mogućnosti za dodatne istražne radove na prostoru DRAVA-03, navode iz te kompanije, dodajući da je to rezultat intenzivnog istražnog ciklusa u Panonskom bazenu koji provode već dulji niz godina, a koji se nastavlja i u 2024. Samo u posljednjih pet godina Ina je u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plina uložila oko 450 milijuna eura, zaključuju.

Pročitajte više