Ina proslavila 40. obljetnicu naftnog polja "Ivanić"

Industrija nafte i plina "Ina" najavila je danas na proslavi 40. obljetnice otvaranja Naftnog polja "Ivanić" nova ulaganja radi uspješnije eksploatacije nafte u tom nalazištu.

Predstavnici te tvrtke najavili su i dodatnu eksploataciju plina iz Nalazišta "Žutica" te dovršetak projekta kojim će se proširiti podzemno skladište plina "Okoli".

Naftno polje "Ivanić" otvoreno je 1963. Ima 87 bušotina, a dosad je dalo 8,62 milijuna prostornih metara nafte i 1,34 milijarde prostornih metara plina. Do kraja 2002. iscrpljeno je 39,9 posto utvrđene količine nafte, a procjenjuje se da će na kraju sadašnjeg načina eksploatacije u nalazištu ostati 12,15 milijuna prostornih metara. Zato je odlučeno da se, prvi put u Hrvatskoj, priđe "EOR" metodi crpljenja nafte, to jest njezinu vađenju utiskivanjem ugljičnog oksida u bušotine. Ina se nada da će tako doći do dodatnih 2,5 do 3,5 milijuna prostornih metara nafte.

Kako bi osigurala dodatnu kontinuiranu proizvodnju plina, Ina je u eksploataciju "plinskih kapa" na nalazištu nafte na polju "Žutica" uložila oko 3,5 milijuna kuna. Ta bi investicija, rečeno je, trebala omogućiti eksploataciju od 200 tisuća prostornih metara plina na dan i 20 prostornih metara plinskog kondenzata iz triju bušotina.

Osim tih dvaju projekata, na svečanosti je istaknut dovršetak projekta kojim će se proširiti podzemno skladište plina "Okoli" s dosadašnjih 500 milijuna prostornih metara na 558 milijuna. To će, rečeno je, omogućiti uravnotežen plinski sustav u Hrvatskoj i sigurnu opskrbu plinom u zimskim mjesecima, kada je njegova potrošnja najveća. U idućih nekoliko godina, zahvaljujući proširenju skladišta "Okoli", zimi ne bi trebalo biti nestašice plina - rečeno je.

Na Ininoj svečanosti, uz mnogobrojne uzvanike, bili su nazočni predsjednik Republike Stjepan Mesić i predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević.

Predsjednik Mesić istaknuo je, čestitajući Ini na uspjesima, vrijednost takvih projekata, koji "mogu biti odskočna daska i trening za nastup Ine na svjetskim tržištima". Spominjući medijske spekulacije o zatvaranju Ininih pogona (Rafineriji nafte "Sisak"), predsjednik je izrazio žaljenje što se aferama daje pretjerana medijska pozornost, te je ocijenio da su spomenute spekulacije "plod ljudskih ambicija". Predsjednik Uprave Ine Tomislav Dragičević ocijenio je ovu godinu uspješnom, ističući da će ta tvrtka ostvariti dobit od 150 milijuna američkih dolara. Radnicima Rafinerije nafte "Sisak" poručio je da se ne moraju bojati za svoja radna mjesta jer nije u planu zatvaranje tog Inina pogona.

(Hina) duk mć

Pročitajte više