Incident na Cvjetnom trgu: Potukli se policajci i antiglobalisti

TRIDESETAK članova međunarodne biciklističke karavane koji se protive Europskoj uniji sukobili su se s interventnom policijom na zagrebačkom Cvjetnom trgu, gdje se održavao program obilježavanja Europskog tjedna Ministarstva europskih integracija. Savjetnik Ministarstva prostim riječima je vrijeđao demonstrante.

Skupina od tridesetak Europljana i još toliko domaćih aktivista vozeći se biciklima kroz grad mirno su prosvjedovali. No, problemi su nastali kada su mladi antiglobalisti zaposjeli Cvjetni trg.

Cijeli trg okupirali su biciklima te su uključili razglas. Potom su dijelili letke na kojima se bile ispisane negativne strane EU, te su transparentom prekrili pozornicu na kojoj se održavao program obilježavanja Europskog tjedna.

Organizatori su zamolili demonstrante da se raziđu i da uklone transparent, no, oni su se oglušili. Tada su uletjeli specijalci koji su, prema pričaju nekih sudionika, bili vrlo bahati prema strancima. Bilo je naguravanja, navlačenja. Navodno su specijalci neke demonstrante vukli za kosu i zavrtali im rukama.

"Vi ste kukavice i kurvini sinovi"- poručio im je savjetnik u Ministarstvu za europske integracije Stjepo Martinović piše Novi list. Savjetnik je kasnije bijesan rekao da su anarhisti na ilegalan način uzurpirali službeni skup koji je organiziralo njegovo Ministarstvo. "Oni na svojim lecima nemaju ni imena, ni adrese. Dakle iza protesta nitko ne stoji i upravo to ga čini ilegalnim", dodao je on.

Zagrebačka policija priopćila je da su uhićena petorica stranih državljana jer su "bukom i galamom" ometali prigodno obilježavanje Dana Europe.

Među uhićenima strancima četvorica je njemačkih i jedan talijanski državljanin, a pretpostavlja se da su pripadnici antiglobalističkih skupina, izjavio je načelnik Ureda načelnika zagrebačke policije Krunoslav Borovec.

Uhićeni stranci odvedeni su u prvu policijsku postaju, gdje će ostati do saslušanja kod prekršajnog suca. Osim za narušavanje javnog reda i mira policija će ih prijaviti i za odbijanje službene zapovjedi.

Glasnogovornica Ministarstva za Europske integracije Ivana Grgić izjavila je da su antiglobalistički prosvjednici ničim nisu prekinuli obilježavanje Dana Europe, osim što su glasno izvikivali parole protiv ulaska u EU.

Dodala je da policija nije došla na poziv Ministarstva koje je imalo svoju redarsku službu.

"Naši redari ni u jednom trenutku nisu imali potrebu za intervencijom", dodala je Grgić.

                                

Pročitajte više