Indeks 2: Devet od deset profesora osuđeno, Badanjak dobio 10 mjeseci zatvora

BIVŠI prodekan Prometnog fakulteta Dragan Badanjak i još 28 optuženih u procesu Indeks 2 proglašeni su krivima za korupciju na tom zagrebačkom fakultetu.

Među optuženima koji su danas čuli svoju presudu na Županijskom sudu u Zagrebu je i deset profesora: doktor znanosti Jerko Radoš, doktor znanosti Antun Sertić, doktor znanosti Damir Božićević, Velimir Kolar, Sanja Marušić, doktor ekonomskih znanosti Ivan Bošnjak, Marina Manucci, Dražen Kovačević i Josip Zavada.

Ostala 22 osuđena bili su posrednici u kupovanju ispita ili studenti koji su željeli bez učenja doći do svojih ocjena. Oslobođeni su jedino profesorica engleskog jezika Marina Manucci, posrednik Ante Bilušić te student Mislav Korak. Svim osuđenim profesorima na pet godina je zabranjen rad.

Budoru dvije godine i deset mjeseci, a Badanjku 10 mjeseci zatvora

Na deset mjeseci zatvora osuđeni su Dragan Badanjak, Jerko Radoš, Josip Zavada i Dražen Kovačević. Na dvije godine zatvora osuđen je Antun Sertić, a na godinu i sedam mjeseci Damir Božićević. Samo malo manju kaznu od godinu i pol zatvora dobila je Sanja Marušić, a godinu i dva mjeseca odležat će Ivan Bošnjak.  Najmanju "profesorsku" kaznu od sedam mjeseci zatvora dobio je Velimir Kolak. Uz zatvorske kazne neki od osuđenih morat će platiti i kazne u visini 200 dnevnih dohodaka, troškove sudskog postupka i prepisivanje audio zapisa.

U USKOK-ovoj optužnici osuđeni su se teretili za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje i poticanje na protuzakonito posredovanje pa sve do zlouporabe položaja i udruživanje radi počinjenja djela. "Velike ribe" iz ovog procesa, bivši prodekan Badanjak i posrednik Mladen Budor, već su ranije nepravomoćno osuđeni u procesu nazvanom Indeks 1.

Ispite plaćali od 200 do 700 eura

Tužiteljica je za u završnoj riječi zatražila najstrože kazne zatvora za one koji se nisu pokajali i priznali krivnju, dok je za one koji su se pokajali te priznali kupovinu ispita bila zatražena uvjetna kazna. Osuđenici su za prolaz ispita na Prometnom fakultetu preko posrednika tražili od 200 do 700 eura. Čišćenje korupcije na Prometnom fakultetu će se nastaviti i dalje jer je USKOK krajem lipnja podnio još tri zahtjeva u kojem se za iste radnje terete 33 osobe.

Pročitajte više