Indeksi Wall Streeta opušteno i veselo rastu

ČETVRTAK je donijeo snažan rast cijena dionica na Wall Streetu zahvaljujući ojačanom dolaru i smanjenju cijene nafte čime su ulagači nakratko zaboravili na inflaciju.

Tako je S&P indeks porastao za 1,71 posto, na 1.409 bodova, dok je Dow Jones ojačao za 1,48 posto, na 13.010 bodova, a tehnološki Nasdaq indeks porastao je velikih 2,81 posto, na 2.480 bodova.

U prilog rastu tehnoloških dionica pridonijeo je Apple s rastom od 3,5 posto uslijed objave kako će taj proizvođač prodavati filmove na iTunesu istovremeno kada će ti naslovi biti dostupni na DVD-u, čime će se Apple pokušati probiti u distribuciji filmova i popularizaciji iTunes storea.

Tijekom proteklih sedam tjedan, vrijednost dolara nije bila na zavidnom mjestu do ovog trenutka kada se oporavak ne može sakriti, a cijene dionica koje "divljaju" do 120 dolara za barel, spustile su se na 113 dolara za barel. Iako je pad cijene nafte negativno utjecao na naftne kompanije, trgovačke su tvrtke slavile jer, kako je sve povezano, budžet za gorivo kupaca nije više toliko velik pa bi mogla porasti potrošnja građana u trgovinama.

Kako je Fed odlučio smanjiti ključne kamatne stope, porasle su cijene dionica i u financijskom sektoru. Burza u Frankfurtu u četvrtak zbog blagdana nije radila, ali ona u Londonu ostala je nepromijenjenog stanja, indeks FTSE održao se na stabilnih 6.087 bodova.

V.M.

Pročitajte više