Independent: Mesić prisiljen na drugi krug s konzervativnom Kosor

LIBERALNI hrvatski predsjednik Stjepan Mesić "za dlaku" je propustio osigurati drugi predsjednički mandat i tako otvorio put drugom izbornom krugu u kojem će se sučeliti s kandidatkinjom konzervativne vlade Jadrankom Kosor, piše u ponedjeljak ugledni britanski list Independent.

U tekstu o nedjeljnim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj, list ističe da je glavni favorit izbora bio Mesić, kandidat osam reformskih stranaka i predvodnik unutarnjih demokratskih reformi.

Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor kandidat je vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, stranke pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, koji je 1991. godine predvodio osamostaljivanje Hrvatske od nekadašnje Jugoslavije, piše Independent.

List procjenjuje da će drugi krug biti sukob "osobnosti", budući da i Mesić i Kosor podupiru ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU).

Gospodarske koristi od članstva u EU-u vrlo su potrebne Hrvatskoj zbog nezaposlenosti koja se kreće oko 20 posto i vanjskog duga od 11.5 milijardi funta, ističe Independent.

List se u tekstu o predsjedničkim izborima osvrće i na prepreke ulasku Hrvatske u 25-članu Uniju. Tako, među ostalim, navodi da Hrvatska, poput Srbije, Haškom sudu nije izručila osumnjičene ratne zločince, osobito odbjeglog generala Antu Gotovinu.

Independent spominje i položaj oko 200.000 Srba koji su napustili Hrvatsku u Oluji 1995. godine i koji se nisu vratili svojim domovima.

Većina njih trenutno živi u Srbiji čekajući da se poboljšaju okolnosti u Hrvatskoj, no oni koji su se vratili bili su nemalo iznenađeni shvativši da im je vladina Agencija za promet određenim nekretninama u suradnji s pojedinim odvjetničkim tvrtkama iz Srbije prodala kuće i imanja bez njihova znanja, piše ugledni britanski list Independent.

Pročitajte više