Index.hr donira 100 tisuća kuna vatrogascima iz Vranjica

Foto: DVD Vranjic, Index

INDEX.HR će u prosincu slaviti 15. rođendan. Razloga za proslavu ima: prema velikom godišnjem istraživanju Reutersa, Index je najčitaniji hrvatski online medij i najjači online brand u Hrvatskoj.


Bez obzira na veliki uspjeh Indexa, naše financijsko stanje nije bajno. Suočeni s konstantnim terorom vladajućih stranaka kao kaznom za razotkrivanje njihovih afera, selektivnom primjenom zakona koji vrijede samo za Index, višemilijunskim poreznim kaznama za prekršaje bez kojih neovisni medij u Hrvatskoj ne može poslovati - Index kao najjači hrvatski online medij nikada nije postao superprofitabilan, nego se konstantno spašava pred pokušajima vlasti da nas ugase.

Za proslavu našeg petnaestog rođendana pripremili smo sto tisuća kuna, ali nije baš vrijeme za proslave.

Index sustavu nije dužan baš ništa, ali je dužan zajednici: našim čitateljima. Naša je moralna obaveza pomoći onima kojima je novac potrebniji nego nama. U ovom slučaju to su dalmatinski vatrogasci.

Umjesto da se čitateljima zahvalimo rođendanskom zabavom, Index.hr donira 100.000 kuna DVD-u Vranjic koje će biti potrošene na opremu: čizme, Motorole, odijela i kacige koje nedostaju mladićima koji su se istaknuli u spašavanju Splita. Ovo dobrovoljno vatrogasno društvo odabrali smo zbog osvjedočene požrtvovnosti u borbi protiv splitskog požara, znajući da novac neće završiti u džepu načelnika općine niti će biti potrošen za kupnju službenog Touarega ili tiskanje monografije za 40 tisuća kuna.

Danas je po ponudi uplaćeno 61.933,75 kn za 13 kaciga čija je cijena 30.062,50 kn, tri svjetiljke koje ukupno koštaju 7.121,25 kn te šest Motorola stanica koje ukupno koštaju 24.750,00 kn, a tijekom sljedećih dana bit će uplaćeno i preostalih 38.066,25 kuna za odijela i čizme.



Pogledajte vatrogasce DVD-a Vranjic u akciji!

Ne financirajmo zlo, nego one koji se bore protiv zla

Index u proračun svake godine uplati nekoliko milijuna kuna poreza. Još nismo pronašli način da ne financiramo ovakav sustav, ali ćemo svakako nastojati.

Hrvati imaju ogromno porezno opterećenje. Zauzvrat imamo jedan od najgorih obrazovnih sustava u Europi, zdravstvo u kojem se novac za bolesnu djecu skuplja SMS-ovima, a termine za preglede dobijete posthumno. I vatrogasce sa starim čizmama.

Uplaćivanjem novca u proračun financira se korumpirano-uhljebski sustav, ne vatrogasci, ne dobri liječnici, ne najbolji učitelji. Jedini način da zaista pomognemo Hrvatskoj je taj da svoj novac ne predajemo lopovima i uhljebima, nego direktno onima kojima je potreban: pojedinom vatrogasnom društvu, školi za koju ste sigurni da ima kvalitetnu ravnateljicu, doniranjem bolničkih uređaja ili novca bolnici za koju znate da nema korumpiranog ravnatelja.


Na bilo koji drugi način možete biti sigurni da financirate desetke tisuća stranačkih uhljeba (nekoliko milijardi kuna godišnje), Hrvatsku televiziju (1,2 milijarde kuna godišnje), crkvu (800 milijuna kuna godišnje), udruge (1,6 milijardi kuna godišnje), branitelje privilegija (8 milijardi kuna), predsjednički ured (38 milijuna kuna), HGK (140 milijuna), razne agencije (4 milijarde kuna), skupe automobile gradonačelnika i župana... Agrokor je svake godine dobivao 150 do 200 milijuna kuna na ime poticaja, bespovratno. Tome se može pribrojiti i najmanje 400 milijuna kuna kredita koji je Agrokor, uoči kolapsa, dobio putem HBOR-a, a koji najvjerojatnije neće biti vraćeni.

Od tisuću kuna koje uplatite u proračun, vatrogasci neće dobiti ni cijelu lipu. Ako spasite tisuću kuna i donirate ih direktno vatrogascima, umjesto da financirate zlo, financirat ćete one koji se protiv zla bore.

Upravo one koji su uspjeli svoj novac spasiti pred lopovima i danas poreze plaćaju u Irskoj ili Njemačkoj ili Švicarskoj ili Panami, pozivamo da prema vlastitoj savjesti i mogućnostima novac uplate nekom od vatrogasnih društava iz svog kraja ili kraja svojih roditelja, djedova i baka. Ili bolnici ili školi za koju pouzdano znaju da novac neće biti potrošen na ravnateljev Audi.

Pozivamo i profesionalne domoljube da uz Hrvatsku stanu svojim novčanicima: Marka Perkovića Thompsona, Željku Markić, Kolindu Grabar Kitarović, Andreja Plenkovića, Vasu Brkića, Velimira Bujanca, Josipa Klemma, Đuru Glogoškog, Josipu Rimac, Milana Bandića, Marijana Hanžekovića, biskupe Vladu Košića i Josipa Bozanića, Ivicu Todorića, Ivana Čermaka....

Domovina i domoljublje trebaju biti puno više od izvora prihoda. Ako može izdajnički Index, valjda mogu i velike Hrvatine. Pozivamo vas da svojim donacijama podržite vatrogasna društva koja upravo zbog domoljubne pljačke nemaju sredstava za rad.

Spašavanjem novca pred korumpiranim i uhljebničkim sustavom i doniranjem onima koji novac koriste za opće dobro, čini se jedina moralno ispravna stvar.

Sustav ne funkcionira. Opljačkan je i uništen. Korupcijsko-uhljebnički tumor može se odsjeći isključivo nefinanciranjem njihovih glavešina i njihova članstva kroz poreze, ali pritom moramo pomoći onima koje je ovakav sustav uništio.

Izbor je jednostavan: hoćete li financirati one koji brinu o svojim guzicama, ili one koji brinu o našim glavama?

Matija Babić i redakcija Index.hr portala
desk@index.hr

Pročitajte više