INDEX DOZNAJE Jakovina se povukao s izborne liste SDP-a

Foto: FAH

TIHOMIR JAKOVINA povlači se s izborne liste SDP-a, doznaje Index od izvora bliskih vrhu stranke.

Jakovina je trebao biti na visokom trećem mjestu u V. izbornoj jedinci, a njegova pozicija na listi izazvala je niz kritika iz redova oporbe i medija. Naime, prije skoro dva tjedna Index je otkrio novu aferu bivše SDP-ove vlade - aferu Šume.

>OVAKO PLJAČKA SDP: Direktorima Hrvatskih šuma zajamčili bonuse od 5,5 milijuna kuna

Jakovina se u 14 sati očitovao o svemu putem priopćenja za javnost, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Jakovina: Ne želim biti uteg SDP-u

"U svom životu i političkom radu uvijek sam se borio za Hrvatsku i uvijek su mi interesi hrvatskih građana bili na prvom mjestu. U skladu s tim principima obnašao sam i dužnost ministra poljoprivrede u Vladi RH.

Želim naglasiti da u svome radu nisam činio ništa protivno zakonima, niti se protiv mene zbog mojih postupanja vode ikakvi postupci. Međutim, u ovom trenutku izložen sam napadima koji se koriste da se dovede u pitanje ne samo moj integritet, već i vjerodostojnost politike stranke koje sam član, SDP-a.

Moja je želja da se Hrvatska nastavi razvijati kao uspješna i uređena država čemu je jamac pobjeda Narodne koalicije. Zbog toga ne želim biti prepreka svojoj stranci i Narodnoj koaliciji na putu prema pobjedi na rujanskim izborima. Obavještavam javnost da odustajem od kandidature za izbore za Hrvatski sabor u rujnu 2016", napisao je Jakovina.

>Jakovina znao za korupciju i malverzacije?

>SDP šuti i gleda: Jakovina prijatelju u zamjenu za kredit dao posao i bonus od 2,3 milijuna naših kuna

Do Jakovinine odluke je tako došlo nakon što je Index razotkrio sramotnu aferu u kojoj je bivši ministar na čelo Hrvatskih šuma postavio svog prijatelja Ivana Pavelića te mu omogućio isplatu bonusa od 2,3 milijuna kuna, a članovima Uprave po 1,6 milijuna kuna.

Index je otkrivanjem prve afere 22. srpnja otvorio Pandorinu kutiju nesavjesnog poslovanja i pogodovanja u Hrvatskim šumama. Od tog dana afere u Šumama nižu se jedna za drugom, a Indexova redakcija praktički je zatrpana dojavama i dokumentima koji ukazuju na različite malverzacije. 

Upravo je Jakovina Paveliću dao ugovor u kojem stoji da u slučaju ostvarivanja boljih rezultata Društva u razdoblju dok Član Uprave obnaša funkciju, za svaku poslovnu godinu (odnosno barem 80 posto poslovne godine) unutar koje je Član Uprave obnašao svoju funkciju, Društvo će mu isplatiti bruto iznos od 0,75 posto razlike između ostvarene neto dobiti tekuće financijske godine i najveće neto dobiti ostvarene u 2009. 2010. i 2011. godini.

Pročitajte više