Jakovina unatoč milijunskoj aferi dobio mjesto na listi: Evo kako to objašnjava Milanović

Jakovina unatoč milijunskoj aferi dobio mjesto na listi: Evo kako to objašnjava Milanović

Foto: Hina

DANAS se sastao Glavni odbor SDP-a, koji je dogovara kandidate na izbornim listama Narodne koalicije. Po završetku sastanka Zoran Milanović je dao izjavu za medije.

"Liste su jako slične onima iz jeseni iz 2015. Idemo po pobjedu. Jedva čekam i veselim se debati. Mislim da bi debata o programu trebala biti odmah, a ne tjedan dana prije izbora", rekao je Milanović.

Glavni odbor SDP-a utvrdio je u subotu izborne liste za predstojeće parlamentarne izbore, a predsjednik stranke Zoran Milanović poručio je kako SDP nije savršen, ali je sve one protiv kojih je pokrenuta predistraga isključio iz svojih redova, što očekuje i od HDZ-a.
 
Upitan hoće li mu smetati ako HSS na koalicijsku listu stavi Stipu Gabrića, Milanović je kazao kako je SDP s Gabrićem već koalirao u Dubrovniku. "On je drukčiji, tu smo da se borimo da Narodna koalicija pobijedi. Znam da smo mi podvrgnuti kriterijima koji su jako visoki i moramo biti superodlikaši, a mi smo zapravo solidni učenici, nismo baš tako savršeni," kazao je.

Neka oni koji imaju savjete prvo počiste pred svojim vratima

"Zadnjih dana je bila navodno jedna afera s nekim ugovorima u Hrvatskim šumama. Rekao sam da nisam najsretniji s tim, a bio sam u Zadru, koji i dalje vodi čovjek optužen od strane DORH-a za pljačku 40 milijuna kuna i to je na Vrhovnom sudu. Taj čovjek je i član stranke, to je krunski dragulj HDZ-a. Pozivam one koji imaju savjete za druge, ja sam se spreman pogledati u špigl, da prvo očiste pred svojim vratima", rekao je Milanović.

Naglasio je kako SDP ljude protiv kojih je pokrenuta predistraga isključuje iz svojih redova, podsjetivši na slučaj bivše sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, protiv koje još nije podignuta optužnica.

"Mi ljude kad se protiv njih pokrene predistraga isključimo iz stranke. Grubo je to, ali poštujemo institucije", kazao je Milanović.

NO ACI-ja protuzakonito je donirao 2 milijuna kuna HDZ-ovoj općini

Ponovno je ustvrdio da je Nadzorni odbor ACI-ja nedavno protuzakonito dao donaciju od dva milijuna kuna HDZ-ovoj općini Dubrovačko primorje. "U Slanom, Nadzorni odbor ACI-a koji je na silu promijenjen od nezakonite vlade, donio je odluku da općini donira dva milijuna kuna radi nekog pristupnog puta. Nije dovoljno da je dolje državna tvrtka investirala u elitni turizam, nije dovoljno što je plaćena komunalna naknada, trebalo je promijeniti nadzorni odbor. To je napravio aktualni ministar i trebalo je donirati HDZ-ovoj općini dva milijuna kuna", kazao je Milanović te dodao kako SDP-ovac koji bi to napravio više ne bi bio u stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na opasku da je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina visoko na izbornoj listi, unatoč aferi s ugovaranjem visokih bonusa u Hrvatskim šumama, Milanović je ponovio kako je osobno "spreman stati pred ogledalo" te kako je između SDP-a i HDZ-a velika razlika.

Činjenicu da Jakovina kao ministar nije poštovao odluku vlade za koju je i sam glasovao nazvao je propustom. "Ajmo vidjeti što druga strana radi. Mi nismo savršeni; druga strana je ogrezla. Očekujem da se takve ljude najuri iz HDZ-a, a onda možemo razgovarati o našim članovima koji su u predistrazi isključeni iz stranke. Mi poštujemo zakon i institucije i kad tapkamo u mraku i kad ne znamo što je na stvari. HDZ to prezire," rekao je.

"Najnoviji predsjednik je osoba koju poznajem i nemam o njemu loše mišljenje. Znamo se dugi niz godina, u nekim stvarima ćemo se malo posvaditi, ali manje-više, drago mi je da je HDZ u zadnjih mjesec i pol prestao forsirati neke teme. Imaju još dosta prtljage koju moraju razriješiti i strasti koje su uskovitlali, ali ovo je bolje nego što je bilo. Meni je drago kao hrvatskom građaninu, ali dok se ne obračuna s takvim tipovima u stranci, to nije reformirana stranka i ništa se nije promijenilo", ocijenio je Milanović.

Narodna koalicija ide po pobjedu s jakim programom

Kazao je kako su izborne liste slične onima iz studenoga te kako Narodna koalicija "ide po pobjedu s jakim programom".

"Imamo program, objavit ćemo ga u ponedjeljak. On nije pisan u Njemačkoj i financiran ruskim novcem, pisan je kod nas i mi za njega odgovaramo, Hrvatskoj je dosta eksperimenata", poručio je Milanović.

Ponovio je kako se veseli debati s HDZ-om. "Ja sam tu, a HDZ nek pošalje predstavnika, je li to predsjednik ili netko drugi, da razgovaramo o programima", rekao je Milanović te ocijenio da bi takvu debatu trebalo orgaizirati odmah, ne čekajući službeni početak izborne kampanje.

Komentirao je i nezadovoljstvo člana Predsjedništva stranke Davorka Vidovića što nije na izbornoj listi. Uvijek ima nezadovoljnih, rekao je te poručio kako će Vidović biti u izvršnoj vlasti.

Na napomenu novinara da SDP ni ovoga puta nije poštovao tzv. "žensku kvotu" na svim listama, uzvratio je kako osobno "ne voli žene tretirati kao stvari". "To su ljudska bića, to su naše kolegice. Od 93 SDP-ovaca na listama 39 je SDP-ovki, 42 posto. Na nekim mjestima je nemoguće to poštovati, na neskia ih ima više, na nekima manje. Trebamo govoriti o realnosti, ali volio bih da su drugi tu kao mi, da drugi budu barem blizu", poručio je Milanović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara