Index otkriva: Ruskog političara traži rusko pravosuđe zbog iznude, a u Hrvatskoj je ugledni investitor

Foto: Facebook

ALEKSEJ MITROFANOV, jedan od najdugovječnijih ruskih zastupnika u Dumi, gdje je bio čak sedam mandata, i koji politički uzlet ima zahvaliti Vladimiru Žirinovskom, uspješno se od ruskih pravosudnih vlasti skriva u Zagrebu.

Savezna tjeralica za Mitrofanovim

Mitrofanov je prošle godine izgubio zastupnički imunitet zbog istrage u slučaju iznude teške 200 tisuća dolara, a prije par mjeseci osuđen je u drugom slučaju. U Zagrebu ga, u isto vrijeme, dio hrvatskih medija predstavlja kao uspješnog poduzetnika i investitora!?

Mitrofanov je u svojoj karijeri uspio biti menadžer kontroverznog dueta t.A.T.u. te producirati erotski film koji je izazvao politički skandal u Ukrajini. No, krenimo redom.

Bez zastupničkog imuniteta Mitrofanov je ostao u lipnju prošle godine i to zbog pokrenute istrage za iznuđivanje mita od poduzetnika u Moskvi. Riječ je aferi vezanoj za moskovske bolnice, a Mitrofanov je jednom poduzetniku za naknadu od 200 tisuća dolara nudio rješavanje "gospodarskih" problema. U akciji moskovske policije uhićeni su Mitrofanovi pomoćnici.

Mitrofanov je nestao iz Rusije prije više od godinu dana, nakon ukidanja imuniteta, a niz ruskih medija godinama ga veže s političkim podzemljem u toj zemlji te sa slučajevima iznude.



Neuhvatljivi Mitrofanov

Komsomolskaya Pravda objavila je kako je vrlo čudno da je Mitrofanov ostao bez zastupničkog imuniteta te kako postoji savezna tjeralica, no ne i međunarodna tjeralica, s obzirom na to da Mitrofanov očigledno već dugo nije u zemlji.

Naime, po izbijanju skandala oko istrage za iznudu 2014. godine, Mitrofanov je rekao da mu je potrebno liječenje u inozemstvu. I više se nije vratio.

Posluje u Hrvatskoj preko supruge

U međuvremenu, Mitrofanov je osuđen u drugom slučaju. Prema presudi ruskog suda od 3. lipnja ove godine, Mitrofanov mora platiti oko 64 milijuna rubalja Ani Dergilovoj, udovici ubijenog bogatog poduzetnika iz Samare Olega Dergileva. Naime, sud je utvrdio da je pokojni Dergilev posudio Mitrofanovu 1,4 milijuna eura, koje ovaj nije nikada vratio.

Mitrofanov je kao jedan od najkontroverznijih ruskih političara odavno meta Transparency Internationala. Elena Panfilova, potpredsjednica Transparency Internationala u razgovoru za Index kaže da je nevjerojatno kako ruske vlasti, unatoč istragama, i dalje ne pokazuju volju da Mitrofanova vrate u zemlju.

Panfilova: Tražit ćemo informaciju o međunarodnoj tjeralici


Panfilova nam otkriva kako su nedavno otkrili da Mitrofanov vodi poslove u Hrvatskoj preko supruge Marine Lillevyali.

"Od istražnih organa zatražit ćemo i službenu informaciju zašto ne postoji međunarodna tjeralica s obzirom na istragu i da je utvrđeno da je u Hrvatskoj", rekla je Panfilova za Index.

Četiri tvrtke

Kako smo provjerili, Lillevyalli ima četiri tvrtke u Hrvatskoj i to Lillevyali d.o.o., Marina Lillevyali, Summarum i Inflatus. Većina tvrtki bavi se nekretninama te proizvode gubitke. Tako je Lilevyali imala gubitak od milijun kuna prošle godine, Marina Lillevyalli 1,6 milijuna kuna, Summarum koji je tek krenuo s radom 31 tisuću kuna, kao i Inflatus s minusom od 20.500 kuna.  



Cijeli slučaj oko Mitrofanova krenuo je nedavno i otkriven je sasvim slučajno putem Facebooka kada je objavljena fotografija Mitrofanova s Facebook stranice "Ruske delicije". Panfilova se zgrozila kako je Mitrofanov predstavljen kao "zastupnik ruske Dume" te je podsjetila kako je istraga vezana za slučaj iznude "zapela" nakon što je Mitrofanov nestao iz zemlje. Zgrozila se i nad opisom fotografije u kojoj je stajalo da se Mitrofanov raspitivao "kako se živi u Hrvatskoj".

Julija Timošenko porno inspiracija


Kao što smo napisali u uvodu, Mitrofanov je poznati kao menadžer kontroverznog dueta t.A.T.u., a o njima je napisao i knjigu koja je izdana 2006. godine, a po toj knjizi snimljen je i film "Ti i ja". Mitrofanov stoji iza scenarija erotskog filma "Julia" u kojem je bila očigledna aluzija na bivšu ukrajinsku premijerku Juliju Timošenko i gruzijskog predsjednika Mikhaela Saakashvilija.

Poznat je i po svojim nacionalističkim izjavama u kojima je "pripajao Ukrajinu", a sa Žirinovskim se politički rastao 2007. godine

 

Pročitajte više