Indija lansirala sondu na Mjesec

INDIJA je noćas u svemir lansirala Chandrayaan 1, letjelicu bez ljudske posade čiji je zadatak istraživati površinu Mjeseca.

Lansiranje se zbilo u 2:50 po hrvatskom vremenu sa svemirskog centra Satish Dhawan u Sriharikoti, u državi Uttar Pradesh. Raketa će sondu, čija je izrada koštala 3,8 milijardi rupija (78 milijuna dolara), uvesti u eliptičnu transfer orbitu oko Zemlje a potom i na petodnevni put do orbite Mjeseca.

Chandrayaan 1 je opremljen brojnim instrumentima te će tijekom dvogodišnje misije napraviti 3D atlas Mjesečeve površine i cijeli niz analiza kemijskog sastava Mjesečevog tla. Indijske znanstvenike zanima da li se na Mjesecu nalaze zalihe leda ili helija-3, izotopa koji se smatra važnim za eventualni razvoj tehnologije nuklearne fuzije.

U tu je svrhu kao dio Chandrayaana 1 lansirana i manja Sonda za udar u Mjesec (MIP), čija masa iznosi 30 kg, a koja će se ispustiti iz Mjesečeve orbite kako bi se zabila u površinu i tako znanstvenicima preko senzora i video-snimaka sudara pružila geološke podatke o Zemljinom satelitu.

Osim pet instrumenata koje je razvila Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO), Chandrayaan 1 sadrži i šest instrumenata koje su izradile druge države.

Lansiranje sonde je izazvalo veliko uzbuđenje u indijskoj javnosti, s obzirom da se njime Indija ulazi u svemirsku utrku te se nastoji potvrditi kao velika svjetska sila 21. stoljeća. Time se prati trend u Aziji, koji su započeli Japan i Južna Koreja s razvojem vlastitih programa lansiranja satelita, a na najspektakularniji način pokazala Kina nedavnom svemirskom šetnjom svojih taikonauta.

Dio indijske javnosti, međutim, lansiranje sonde smatra rasipanjem resursa u zemlji koja se još uvijek bori sa siromaštvom velikog dijela svog stanovništva.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više