Indija: Nema razgovora s Pakistanom dok u Kašmiru ne bude mirno

INDIJA je najavila nove korake za oživljavanje mirovnog procesa s Pakistanom u srijedu, ali je priopćila da se ne mogu održati formalni razgovori sve dok Islamabad ne stane na kraj "prekograničnom terorizmu" u spornom Kašmiru.

"Što se tiče dijaloga, on nije moguć dok ne vidimo dokaz na terenu da je prekogranični terorizam zaustavljen", rekao je novinarima indijski ministar vanjskih poslova Yashwant Sinha nakon sjednice vlade.

Indijska vlada odlučila je u utorak ponuditi pregovore umjerenim separatističkim čelnicima u Kašmiru, otvoriti nove granične prijelaze i ponovno uspostaviti sportske veze.

Datum održavanja sastanka premijera Lal Krishna Advanija s predstavnicima separatista, koji traže referendum na kojemu bi se odredile želje kašmirskog naroda, još nije preciziran, rekao je ranije u utorak ministar unutarnjih poslova N. Gopalaswamy nakon sastanka vlade.

Pokrajina Kašmir podijeljena je na Indiju i susjedni joj Pakistan nakon što su te dvije države stekle neovisnost od Velike Britanije. Zbog tog područja dvije su zemlje dosad vodile nekoliko ratova.

Pročitajte više