VIDEO SAD, Indija i Japan poslali najveće ratne brodove u Bengalski zaljev: "Ovo je poruka Kini"

Foto: Twitter
 
BRODOVI ratnih mornarica Indije, SAD-a i Japana stigli su u ponedjeljak u Bengalski zaljev, gdje su započele trilateralne vojne vježbe "Malabar 2017".
 
Tri države su poslale neke od svojih najvećih vojnih brodova i podmornica na sedmodnevne vježbe, koje službenici opisuju kao znak sve bliskije suradnje SAD-a, Indije i Japana.
 
U posljednjih nekoliko godina američki i ostali službenici su izrazili zabrinutost zbog aktivnosti Kine u Južnom kineskom moru, ali i u Indijskom oceanu. Jedan od američkih zapovjednika je izjavio: "Ovo je signal Kini da smo mi jedno".
 
 
"Neuobičajen" porast broja kineskih brodova u Indijskom oceanu
 
U posljednjim mjesecima indijska mornarica je nekoliko puta prijavila "neuobičajen" porast broja kineskih brodova u Indijskom oceanu. Vojni službenici su izjavili da je od kraja 2013. stiglo najmanje sedam kineskih podmornica, a vjeruju da bi ovaj potez mogao značiti prijetnju pokazivanjem snage.
 
Kina se protivi održavanju vojnih vježbi, osobito nakon što im se 2015. pridružio Japan. Kineska vojska je izjavila kako smatra da Japan sudjelovanjem u vježbama želi "ograničiti utjecaj Kine".
 
U vježbama će sudjelovati preko 15 brodova ratne mornarice, uključujući američki nosač zrakoplova USS Nimitz, indijski nosač zrakoplova INS Vikramaditya te najveći japanski ratni brod, JS Izumo. 

Pročitajte više