Industrija eurozone dosegla rekordnu razinu, evo koje zemlje su zabilježile najveći rast

Foto: 123rf
 
AKTIVNOSTI u proizvodnom sektoru eurozone dodatno su ubrzale u prosincu, izvijestila je londonska tvrtka Markit, povezujući rekordnu razinu aktivnosti u 2017. s uzletom u sektoru investicijskih dobara.
 
Indeks menadžera nabave (PMI) u proizvodnom sektoru eurozone porastao je u prosincu na 60,6 bodova, sa 60,1 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.
 
Time je Markit potvrdio početnu procjenu njegove vrijednosti u posljednjem prošlogodišnjem mjesecu.
 
"Uzlet u proizvodnom sektoru eurozone dodatno je ojačao u prosincu, zaokruživši najbolju godinu u povijesti mjerenja i utirući put snažnom početku 2018. godine", konstatira glavni poslovni ekonomist IHS Markita Chris Williamson.
 
"Pokazatelji predstojećih trendova nagovješćuju dobre rezultate i u novoj godini: priljev novih narudžbi približio se rekordnoj razini, a snažno su pojačane i aktivnosti nabave u kontekstu priprema kompanija za pojačanu proizvodnju", tumači Williamson.
 
Uzlet predvodio sektor investicijskih dobara
 
Uzlet je u posljednjem mjesecu prošle godine predvodio sektor investicijskih dobara, također s rekordnim rastom aktivnosti.
 
U sektoru potrošačkih dobara aktivnosti su usporile, ali i dalje osjetno premašuju dugoročni trend.
 
Među vodećim su gospodarstvima eurozone Njemačka i Irska zabilježile rekordan rast aktivnosti u proizvodnom sektoru dok je u Francuskoj i Grčkoj njihov rast bio najsnažniji u 17 godina.
 
"Prosječna je vrijednost PMI-a za 2017. najviši godišnji trend u dva desetljeća dugoj povijesti istraživanja, a zemlje eurozone dominirale su na svjetskoj ljestvici rasta PMI-a u većem dijelu 2017. godine", konstatira Williamson.  
 
Izdvaja tek problem postojano slabe inflacije, dodajući ipak kako učestala uska grla u nabavi pred kraj 2017. naznačuju da se cjenovna moć prebacuje s kupca na prodavača, upućujući na zaključak o postupnom jačanju uzlaznih cjenovnih pritisaka.

Pročitajte više