KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Infektolog: Znanstveni savjet je političko tijelo, tu nema nikakve dvojbe

Screenshot: N1

INFEKTOLOG s Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Goran Tešović bio je gost Novog dana N1 televizije. Govorio je o situaciji s pandemijom koronavirusa i o Znanstvenom savjetu vlade.

Tešović je kazao da mu nije jasna rečenica da je "znanost tu da se propituje".

"Znanost je tu da provodi istraživanja. Pokušavate stvoriti najtočniju moguću predodžbu o tome kako stvari stoje", rekao je pa istaknuo da znanstvenik najčešće nije u prilici da s neke formalne pozicije komunicira s pučanstvom.

"Ja mogu imati svoje stavove, ali ih ne iznosim u ime Klinike"

"Politika je odabrala članove Znanstvenog savjeta jer je to savjetodavno tijelo koje savjetuje vladu. Vlada je izabrala iz tog jednog bazena znanstvenika koji bi trebali biti povezani s tom tematikom. Većina jest, neki nisu. To tijelo je, nema nikakve dvojbe, političko", smatra Tešović.

"Naravno da treba biti različitih mišljenja, ali ako se dogovorimo koji je naš zajednički stav, a ja mogu imati privatni stav, ali ga iznosim kao privatna osoba. Ja ovdje ne iznosim svoje stavove u ime Klinike za infektivne bolesti čiji sam zaposlenik i u ime Medicinskog fakulteta čiji sam zaposlenik. Ako ja nastupam kao predstavnik ili član nečega, onda nastupam tako da iznosim ono što je dogovoreno na sastanku tog nečega čega sam član", dodao je.

"Ljudima ne treba davati lažni optimizam"

Smatra da brojke treba komunicirati na ispravan način.

“Ne treba ljudima davati lažni optimizam: cijepljeni ste, sigurni ste. Međutim, treba reći da ako ste cijepljeni imate puno manju šansu da obolite od teškog oblika bolesti, da završite u bolnici, da umrete. Naravno da i među ovima koji su cijepljeni postoje oni koji će završiti u bolnici i umrijeti. Ta vjerojatnost je puno veća kod onih koji su stariji i imaju komorbiditete", kazao je Tešović.

Iako je dobro inzistirati na cijepljenju starijih, on smatra da bi trebalo što više cijepiti i mlađu populaciju.

"Međutim, rezultati koje mi sad imamo pokazuju da počinju teško obolijevati i umirati mlađi ljudi. Treba poslati poruku da se i mlađi trebaju cijepiti kako bi sačuvali svoj život", naglasio je.

O trećoj dozi cjepiva smatra da nema nikakve dvojbe da je ona učinkovita i da itekako ima utjecaja na epidemiologiju u zemljama s visokim cijepnim obuhvatom.

"Ako ništa drugo, imat će to učinka na održavanje dobre situacije među starijima. Svakako da ta treća doza treba onima koji su imunokompromitirani i nama u zdravstvenom sustavu koji smo u stalnom kontaktu s virusom", zaključio je Tešović.

Pročitajte više

 

Pročitajte više