Opet inspekcija u KBC-u Split: Istražit će poslovni odnos tvrtke supruge šefa kirurgije s bolnicom

Foto: Google street view

MINISTARSTVO zdravlja šalje inspekciju u KBC Split, ovaj put povodom anonimne prijave o poslovnom odnosu tvrtke Doctum u vlasništvu Maše Širole, supruge dr. Zdravka Perka, šefa splitske kirurgije. U prijavi se navodi kako KBC Split posluje s tvrtkom Doctum preko jedne veledrogerije te da bolnica od njih nabavlja nekvalitetne automatske šivače - staplere kineske proizvodnje.

Sanacijski upravitelj: U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom zdravlja

"Mi smo prijavu dobili jučer, zatražili smo inspekcijski nadzor oko javne nabave u KBC-u Split", potvrdio nam je Dragan Korolija Marinić, pomoćnik ministra zdravlja.

Sanacijski upravitelj dr. Kolja Poljak nije nam bio dostupan za razgovor, poslao je tek kratak odgovor.

"Izvješćujem vas da smo u stalnom kontaktu sa Ministarstvom zdravlja koje je odlučilo poslati inspekcijski nadzor za navedeni predmet", stoji u priopćenju dr. Poljaka.

Dr. Perko: Sve je čisto, nema sukoba interesa

Dr. Perko kategorički demantira da ima bilo čega spornog.

"Zapravo nemam što reći, to su sve konstrukcije. Uostalom, prijava je anonimna, nema je smisla komentirati. Sasvim sam siguran da nema nikakvog sukoba interesa ili bilo čega protupravnog. Nije točno da Doctum ima poslovni odnos sa KBC-om Splitom", kazao nam je dr. Perko.

Pitali smo ga je li istina da Doctum posluje sa splitskom bolnicom preko Medike.

"To morate pitati njih", kazao je dr. Perko. Tvrdi da je sa staplerima sve u najboljem redu i da imaju sve potrebne dozvole za uporabu u hrvatskim bolnicama.

Vlasnica Doctuma: Lažno me se optužuje, trebala bi tužiti onoga tko je napisao tu prijavu 

Vlasnica Doctuma Maša Širola potvrdila nam je da je firmu od svog supruga preuzela 2012. godine i da staplere proizvodi tvrtka iz Hong Konga. Šokirana je navodima anonimne prijave.

"To je strašno, što sve piše. Lažno me se optužuje. Poslujemo u cijeloj Hrvatskoj, a preko Medike i sa splitskom bolnicom. To su najobičnije izmišljotine da su stapleri opasni po zdravlje, ja bih sada trebala tužiti osobu koja je napisala tu prijavu", kaže Širola. 

Kao i njezin suprug dr. Perko, smatra da nema nikakvog sukoba interesa ili bilo čega protuzakonitog u poslovanju njezine tvrtke.

"Postoji pravna služba bolnice, kod javnog nadmetanja Doctum nije imao nikakvu zapreku, a mi radimo preko Medike", kaže Širola.

U 2014. godini Doctum udvostručio poslovanje

Pitali smo je i o prometu i dobiti tvrtke koja se u 2014. godini udvostručila, što je koincidiralo sa imenovanjem njezinog supruga na čelo splitske kirurgije koncem 2013. godine. Sa 2,4 milijuna kuna prihoda i 800 tisuća kuna dobiti u 2013. godini skočili su na 4,5 milijuna kuna prihoda i 1,6 milijuna kuna dobiti. 

"Proširili smo asortiman, povećali opseg poslovanja", pojasnila je Širola.

Anonimna prijava poslana je i Državnom odvjetništvu. Oni ne komentiraju je li što istražuju ili ne, a pogotovo jesu li zaprimili prijavu. 

Dr. Perko je inače član HDZ-a i potpredsjednik je Gradskog vijeća Solina. SDP-ov sanacijski ravnatelj dr. Poljak kazao nam je prilikom njegovog imenovanja na čelo kirurgije kako je njemu važna stručnost, a ne stranačka pripadnost.

 

 

 

Pročitajte više