Inspektori UN-a napustili Irak

INSPEKTORI UN-a zrakoplovom su u utorak ujutro napustili Bagdad i uputili se na Cipar, javlja dopisnik agencije Reuters.

Drugim bi se zrakopolovom iz Iraka trebalo evakuirati oko 100 djelatnika humanitarnih agencija UN-a.

Iz diplomatskih se izvora saznaje da je odgođen odlazak francuskog i grčkog dužnosnika. Francuski otpravnik poslova Andre Janier i njegov grčki kolega Nikolaos Garilidis čekaju nove naputke svojih vlada.

U utorak je Bagdad napustio i veleposlanik Vijetnama, koji je bio posljednji predstavnik neke azijske države.

Jedini diplomati koji su obznanili namjeru da u Bagdadu ostanu i tijekom mogućeg rata su ruski predstavnik, apostolski nuncij, kubanski predstavnik i poljski diplomat.

Inspektori su napustili svoje sjedište u konvoju s četiri minibusa. "Tužno je to, ali moramo otići. Odluka je donijeta na najvišoj razini", izjavio je glasnogovornik inspektoria Hiro Ueki uoči odlaska.

Glavni tajnik UN-a Kofi Annan naredio je u ponedjeljak svom osoblju UN-a, uključujući i inspektore, da napuste Irak zbog vjerojatnog savezničkog napada na tu zemlju.

Irački ministar trgovine kritizirao je u ponedjeljak "nehumanu" odluku glavnog tajnika UN-a Kofija Annana da povuče djelatnike UN-a koji nadziru program nafta za hranu, izjavivši da će ona teško pogoditi irački narod.


"Taj nehumani korak na koji je (američki državni tajnik) Colin Powell natjerao glavnog tajnika UN-a da ga objavi svijetu negativno će utjecati na irački narod kojem su potrebni hrana i lijekovi", rekao je ministar Mohammed Mehdi Saleh na konferenciji za novinare.

Annan je izjavio u ponedjeljak da će povući UN-ove inspektore oružja i humanitarne djelatnike u roku od 24 sata.

Oko 200 međunarodnih humanitarnih djelatnika u Bagdadu je nadgledalo razdjelu hrane koju je Irak kupovao u skladu s programom nafta za hranu. Očekuje se da će oni napustiti Bagdad zajedno s inspektorima oružja u utorak rano ujutro.

Unatoč dodatnim, već podijeljenim obrocima hrane, UN je upozorio da bi Iračani, od kojih 60 posto potpuno ovisi o tim obrocima, mogli imati dovoljno hrane za samo šest tjedana.

U međuvremenu je kuvajtska vojska ukinula godišnje odmore i slobodne dane i naredila vojnicima da se jave u baze kako bi pojačali obranu u vrijeme priprema za američki napad na susjedni Irak, izjavili su u ponedjeljak kuvajtski izvori.

Kuvajtske oružane snage neće sudjelovati ni u kakvom napadu na Irak nego će provoditi ophodnju kopnene i morske granice.

Irak je priopćio da će žestoko napasti u znak odmazde bilo koju zemlju koja ugosti napadačke snage.



 

Pročitajte više