Institut Ruđera Boškovića danas ugostio oko tisuću posjetitelja

U SKLOPU Otvorenih dana Instituta Ruđera Boškovića (IRB) koji se održavaju od 13. do 15. svibnja taj je najveći hrvatski interdisciplinarni istraživački institut na području prirodnih znanosti i tehnologije već prvoga dana "ugostio" oko tisuću posjetitelja, među kojima i predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Na IRB-u radi više od 400 znanstvenika koji aktivno istražuju područja eksperimentalne i teorijske fizike i kemije, molekularne biologije i medicine, ekologije, mora i računarstva.

Organizacijski odbor "Otvorenih dana" ove je godine "izabrao" 16 laboratorija Instituta kako bi širu javnost bolje upoznao s njihovim radom.

Predsjednik Stjepan Mesić i njegov savjetnik za znanost Esad Prohić posjet IRB- počeli su u laboratoriju za nuklearnu magnetsku rezonanciju (NMR) koja se koristi i u analizi hrane i pića te pronalaženju novih lijekova.

Posjetili su i jedan od laboratorija s akceleratorima (ubrzivačima) - instrumentima koji znanstvenici koriste u istraživanjima svojstava materije posredstvom nabijenih čestica koje nastaju "razbijanjem" atoma i atomske jezgre.

Osim toga, upoznali su se i s dijelom znanstvenih istraživanja koja se na IRB-u provode u području molekularne biologije a odnose se na genetičke modifikacije.

Novinarima koji su pratili predsjednikov posjet Mesić je izjavio da je IRB najveći hrvatski institut u području fundamentalnih znanosti, ali da je sada nastupilo vrijeme i za "jedan korak dalje", odnosno za povezivanje s gospodarstvom.

Mesić smatra da se rezultati fundamentalnih istraživanja trebaju primijeniti u gospodarstvu te da, s tim u vezi, treba dati potporu IRB-u i hrvatskim privrednicima kako bi što bolje i učinkovitije međusobno razmjenjivali i koristili rezultate znanosti i gospodarstva ostvarene unutar hrvatskih granica.

Mesić je istaknuo da je IRB nedavno nabavio nekoliko vrlo skupih i kvalitetnih uređaja koji mogu koristiti i hrvatskoj privredi.

Suradnja znanosti i gospodarstva, istaknuo je, priprema je kako bismo kvalitetnije proizvodili i izvozili, odnosno da bismo bili kompatibilni s drugima.

Mesić je odgovorio potvrdno na novinarsko upit znači li da posjetom IRB-u želi svojim političkim autoritetom skrenuti pozornost na potrebu povezivanja znanosti i gospodarstva.

Predsjednik je posjet završio razgovorom s ravnateljem toga instituta Stjepanom Marčeljom.

"Bez ulaganja u fundamentalne znanosti te primjene tih rezultata u gospodarstvu nema napretka i razvoja", izjavio je predsjednik Mesić, nakon razgovora, dodavši kako je ravnatelj i on suglasan da ne će biti ni napretka niti razvoja ako se ne će ulagati u obrazovanje.

Mesić je bio oduševljen posjetom IRB-u brojnih učenika iz različitih krajeva Hrvatske, istaknuvši da je ideja "Otvorenih dana IRB-a" izvrstna jer će, dodao je, sigurno neki od učenika koji su posjetili Institut sutra biti njegovi istraživači.

Ravnatelj IRB-a smatra dužnošću znanstvenika da potaknu suradnju s političarima, jer, rekao je, citirajući engleskog pjesnika Johna Donna "nitko nije otok", da ni IRB nije otok koji može živjeti u izolaciji, već je dio ove prekrasne zemlje što nam donosi određene privilegije i obveze.

Pročitajte više