Integracija maoista u vladu u Nepalu ne prolazi sasvim mirno

VLADAJUĆA koalicija stranaka u Nepalu i maoisti sazvali su izvanredni sastanak da nađu rješenje za nemire i prosvjede koji su pogodili tu zemlju, koja je tek nedavno izašla iz građanskog rata.

Nemiri su počeli u petak, kad je u južnom Nepalu ubijen 16-godišnji dječak, za čije ubojstvo su očevici okrivili maoiste. Očevici su rekli da je dječak ubijen u prosvjedima protiv diskriminacije južnog Nepala.

Nakon ubojstva, ljudi su odmah izašli na ulice i počeli bacati kamenje na zgrade vlade i maoista. Prosvjedi su se proširili i na susjedne gradove i uveden je policijski sat, koji ipak nije zaustavio nove prosvjede tijekom vikenda.

Situacija u Nepalu je još uvijek kritična. Iako su vlada i maoisti u studenom potpisali mirovni ugovor, koji je i formalno završio dugogodišnji građanski rat, maoisti su tijekom tog rata u mnogim krajevima formirali svoju vlast, koju sad ne žele olako predati.

Prachanda, vođa maoista, naredio je da stranka raspusti svoje institucije paralelne vlade, ali očigledno ga ne slušaju. U subotu su maoisti napali policijsku stanicu u zapadnom Nepalu.

Dakle, ipak se potvrđuju strahovi da integriranje bivših pobunjenika u vladu i neće proći tako jednostavno.

J.D. 

Pročitajte više