Intelektualci prosvjeduju protiv preimenovanja rimskog kolodvora u "Ivan Pavao II."

STOTINE talijanskih studenata i intelektualaca pobunile su se protiv inicijative da se rimski glavni kolodvor Termini preimenuje u "Kolodvor Ivana Pavla II.", objavio je dnevnik Repubblica.

"Taj je prijedlog vrhunac delirija idolatrije u koju je ovih dana upalo cjelokupno talijansko društvo, gubeći svaki osjećaj za laički karakter institucija i duboki kulturalni, politički i vjerski pluralizam društva u kojem živimo", poručuju prosvjednici sa svoje internetske stranice, a prenosi Repubblica.

Nakon smrti Ivana Pavla II. 2. travnja u Italiji je počela utrka u odavanju počasti voljenom Papi, od minute šutnje posvuda i odgoda sportskih događaja do imenovanja jednog planinskog vrha ili prijedloga o preimenovanju glavnog kolodvora, iza kojega stoji gradonačelnik Walter Veltroni.

Prosvjednu peticiju potpisalo je više od 300 osoba iz svijeta kulture, znanosti i politike, među kojima su astrofizičarka Margherita Hack i pisac Marco Lodoli.

"Ime Ivana Pavla II. moguće je povezati s nekim drugim mjestima. No rimski je kolodvor mjesto kojim svaki dan prolaze osobe raznih vjera i kultura, katolici i budisti, muslimani i ateisti. I zato ga pustimo takvog kakav je, svima otvoren i svakom prolazan", napisao je Lodoli.

Pročitajte više