Internet kriv za širenje sifilisa među homoseksualcima?

INTERNET je odigrao važnu ulogu u najnovijem porastu broja oboljelih od sifilisa među homoseksualcima jer se putem interneta upoznaju partneri za koje je manje vjerojatno da prakticiraju siguran seks, kaže se u jednoj novoj studiji.

Oko 22 posto homoseksualaca kojima je dijagnosticiran rani stadij sifilisa upoznalo je u vrijeme kad je zaraženo jednoga ili više partnera preko interneta, kaže se u studiji odjela za zdravstvo Los Angelesa.

I istraživači na nacionalnoj konferenciji o sprečavanju spolno prenosivih bolesti u Philadelphiji kažu da će homoseksualci koji se na Webu upoznaju s partnerima čak četiri puta vjerojatnije imati odnos s nepoznatim, nego ako se ne služe internetom. Osim toga, kod takvih je i više od dvaput veća vjerojatnost da su intravenozni ovisnici nego kod onih koji partnera pronalaze na tradicionalan način.

Od homoseksualaca koji su partnera pronašli online, 67 posto bilo je pozitivno na HIV, dodaje se u studiji. "Internet je važan za prevenciju i nadzor širenja HIV-a i spolno prenosivih bolesti", kaže Getahun Aynalem, autor studije. "Potencijalan rad na sprečavanju i nadzoru mora podrazumijevati i intervencije poput obraćanja online", dodaje.

Internet je jedan od mnogih faktora koji pomažu širenju sifilisa i drugih spolno prenosivih bolesti među homoseksualnim muškarcima, rekao je Aynalem. Među ostalima ističe se upotreba metamfetamina i viagre. U SAD-u se učestalost sifilisa u zadnje tri godine povećala za 18 posto, objavio je američki Centar za nadzor i prevenciju bolesti (CDC). U slučaju homoseksualaca taj se broj udvanaesterostručio.

Od 1999. od 2003. s pet posto koliko je bilo homoseksualaca oboljelih od sifilisa u SAD-u, udio je skočio na 60 posto.

Istraživanje u Los Angelesu otkrilo je da muškarci koji na internetu pronalaze partnera vjerojatnije stupaju u opasan spolni odnos nego oni koji partnera pronalaze na drugi način. Na primjer, od onih koji su rekli da su dominantni partner u analnom seksu, njih 91 posto služi se internetom, a među onima koji se ne služe internetom takvih je 80 posto.

Web može pomoći i u nadzoru širenja spolno prenosivih bolesti, tvrde istraživači: mogu se osnovati i chat skupine u kojima će medicinski savjetnici raspravljati o spolno prenosivim bolestima.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više