Invalidi Domovinskog rata od Vlade očekuju prekid odnosa sa Srbijom

NAKON prošlotjedne izjave srpskog šefa diplomacije Vuka Jeremića o "Oluji" kao operaciji etničkog čišćenja 250.000 hrvatskih Srba te premijera Republike Srpske Milorada Dodika koji je rekao da je Hrvatska “nastala na najvećem etničkom čišćenju počinjenom nakon drugog svjetskog rata”, ogorčeno je reagirala zajednica udruga Hvidra koja je od hrvatske Vlade zatražila prekid diplomatskih odnosa sa Srbijom.

Vojni invalidi Domovinskog rata ogorčeni su i presudom Županijskog suda u Zagrebu kojom je Mirko Norac osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u akciji Medački džep. Nadaju se da će Vrhovni sud u žalbenom postupku odbaciti "nepravednu sudsku odluku" protiv Norca.

"Iako se radi o nepravomoćnoj presudi, teško je biti nepristran kada se donosi presuda protiv hrvatskog generala, koji je svoju mladost poklonio obrani hrvatske domovine, a sada na žalost provodi najbolje godine svoga života služeći kaznu po hrvatskim zatvorima", stoji u priopćenju Hvidre koje potpisuju predsjednik udruge Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora Josip Periša.

"Očekujemo suspenziju diplomatskih odnosa sa Srbijom"

U Hvidri su također zgroženi "nečuvenom izjavom" Milorada Pupovca predsjednika Srpskog narodnog vijeća, da “tužba Hrvatske protiv Srbije za genocide opterećuje odnose dviju država”, te uz izjave Vuke Jeremića i Milorada Dodika izražavaju najoštrije osude njihovih izjava "kojima se usred glavnog grada Republike Hrvatske nekažnjeno vrijeđaju hrvatska država i svi njeni građani, a posebice obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i hrvatski ratni vojni invalidi".

Vojni invalidi nezadovoljni su zbog odsutnosti osuda od strane "raznih udruga i tzv. zaštitnika ljudskih prava koji istovremeno osuđuju i žele umanjiti dostojanstvenu proslavu Dana branitelja grada Zagreba koja je završila koncertom Marka Perkovića Thompsona."

Nakon ovakvih postupaka očekujemo primjerenu reakciju Vlade RH na izjavu koalicijskog partnera, predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca, suspenziju diplomatskih odnosa s Republikom Srbijom, te potpuni prekid odnosa s entitetom Republike Srpske.

I.K.
Foto: Vlatka Hren

Pročitajte više