Investicijski fondovi zainteresirani za maslinike u Portugalu i Španjolskoj

Ilustracija: Pixabay

Maslinari u Španjolskoj i Portugalu okrenuli su se novim tehnologijama uzgoja kako bi poboljšali urod, a skok cijena od početka godine donio im je znatno bolju zaradu, što je privuklo pozornost investicijskih fondova.

Španjolski Beka Finance osnovao je u partnerstvu s portugalskom savjetodavnom tvrtkom Bolschare prvi fond za ulaganja u superintenzivni uzgoj maslina i badema.

Španjolska kompanija špekulira s rastom cijena i očekuje da će novi fond ostvarivati prinose do 20 posto, u usporedbi s početno najavljenih 11 posto kroz razdoblje od 10 godina.

Cijena maslinovog ulja u Španjolskoj

Beka & Bolschare Iberian Agribusiness Fund temeljio je početne prognoze na povijesnoj prosječnoj cijeni maslinovog ulja u Španjolskoj od 2.70 eura po kilogramu. Cijena maslinovog ulja u Španjolskoj udvostručila se pak od početka godine na 8.20 eura po kilogramu jer se proizvodnja prepolovila, najvećim dijelom zbog suše.

U nekim supermarketima premašila je i 10 eura, prema podacima potrošačkog regulatora OCU-a. Više cijene zakočile su potrošnju u Španjolskoj i Italiji, ali ne i u SAD-u, priopćio je ovaj tjedan vodeći svjetski proizvođač maslinovog ulja Deoleo. U konzervativnijoj prognozi Beka Financea navodi se da će kilogram maslinovog ulja do kraja godine stajati nešto više od sedam eura, čak i ako se situacija s oborinama poboljša. U idućoj godini trebala bi, po svim scenarijima, biti veća od pet eura.

Španjolska je najveći proizvođač maslinovog ulja u svijetu i određuje cijene. Maslinari uglavnom ne navodnjavaju stabla, već se oslanjaju na oborine. U idućoj godini berba bi se zbog suše trebala zadržati na ovogodišnjoj razini, procjenjuje skupina proizvođača maslinovog ulja.

Strojevi umjesto ruku

"Sve je više interesa za ulaganja u sektor... Poljoprivredno gospodarstvo s dobrom upravom dobar je posao", rekao je direktor Beka Financea Fernando de la Vega, koji očekuje da će cijene maslinovog ulja i u idućem razdoblju biti više no što su početno procijenili.

Investicije su usmjerene u moderne, superintenzivne maslinike u Španjolskoj, gdje mali maslinari još uvijek beru masline ručno i surađuju na proizvodnji ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Kanadski poljoprivredni fond Fiera Comox sklopio je ovog mjeseca ugovor s Cibus Capitalom o kupnji španjolskog proizvođača maslinovog ulja Innoliva.

"Investicijski fondovi zainteresirani su za moderne maslinike koji koriste tehnologiju za uzgoj stabala maslina super velike gustoće", rekao je predsjednik i izvršni direktor Innolive Jorge Pena.

Innoliva obrađuje oko 8000 hektara u Španjolskoj i Portugalu, koristeći tehnologije koje joj omogućuju sadnju 2000 malih stabala po hektaru, u usporedbi s manje od 200 stabala u tradicionalnim maslinicima. Koristi i pametne sustave navodnjavanja i mehaničku berbu maslina.

Fond Beka uložio je i u 1200 hektara maslinika u Portugalu, gdje je osigurao navodnjavanje iz umjetnog jezera.

Pročitajte više