IOM POZIVA NA PREKID NASILJA NAD ŽENAMA MIGRANTICAMA

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) pozvala je u petak, povodom Međunarodnog dana žena 8. ožujka, na prekid nasilja nad ženama migranticama i trgovanja ženama i djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja, priopćio je IOM.

´Povodom Međunarodnog dana žena, Međunarodna organizacija za migracije (IOM) poziva na prekid nasilja nad ženama migranticama i trgovanja ženama i djecom u svrhu seksualnog iskorištavanja´, navodi se u priopćenju.

Organizacija upozorava da je taj fenomen jedan od najbrutalnijih oblika nasilja nad ženama te da je zbog isplativosti i blagih kazni postao jednom od najunosnijih kriminalnih aktivnosti.

IOM stoga poziva na snažnu i koordiniranu akciju međunarodne zajednice, koja mora uključivati formuliranje i implementaciju zakona kojima će se regulirati kažnjavanje trgovaca bijelim robljem i pružiti zaštita i pomoć njihovim žrtavama, navodi se u priopćenju.

Od 175 milijuna migranata u svijetu, gotovo 50 posto su žene, no povećana feminizacija migracija nije uvijek pozitivan trend, upozorava IOM.

Migrantice su izloženije prisilnom radu, seksualnom iskorištavanju i nasilju od muškaraca, češće prihvaćaju nesigurne i nepovoljne uvjete rada i niže plaće, a izloženije su i velikoj opasnosti po zdravlje, kao što su spolno prenosive bolesti, osobito AIDS, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više