`Iračka deklaracija neće spriječiti rat`, Saddam diže borbenu spremnost vojske

OPSEŽNA deklaracija Bagdada o njegovu naoružanju vjerojatno neće odvratiti Sjedinjene Države od pokretanja napada u iduća tri mjeseca kako bi se s vlasti srušilo Sadama Huseina, smatraju analitičari.

Desetero od 18 ispitanih vojnih analitičara iz cijelog svijeta kazalo je za Reuters da je rat protiv Iraka još uvijek vjerojatan ili vrlo vjerojatan, a šestero ih smatra da postoji 50 postotna vjerojatnost da će američke postrojbe ući u Irak, vjerojatno u siječnju ili veljači iduće godine.

´To je neizbježno´, rekao je Magnus Ranstorp, profesor škotskog sveučilišta St. Andrews. ´Brojni dokazi ukazuju na vrlo pametnu taktiku odugovlačenja (...) nakon koje će doći do vojnog sukoba´, rekao je.

Većina analitičara smatra da će sukob trajati između dva tjedna i tri mjeseca, no da će SAD svoje snage u Iraku zadržati mnogo dulje.

´Stvarne borbe trajat će vjerojatno manje od mjesec dana, no to će biti samo početak´, smatra Judith Kipper, suradnica američkog Vijeća za vanjske odnose i Centra za strateške i međunarodne studije. I ona smatra da je vjerojatnost za rat 50-50 posto.

Kao moguće događaje koji bi mogli prisiliti Washington da dobro promisli prije napada, Kipper je navela novi napad al-Qa´ide u Sjedinjenim Državama ili na američke interese u svijetu te izbijanje nove velike krize na Bliskom istoku, Korejskom polutoku, Tajvanu ili pak između Indije i Pakistana.

´Osim jasnog veta u Vijeću sigurnosti UN-a... mislim da ništa ne bi moglo odvratiti SAD-a od napada´, smatra pak Riad Kahwaji, analitičar iz Dubaija.

Većina analitičara smatra također da svijet zbog rata u Iraku može očekivati i prilično ograničeni rizik dugoročnog potresa na naftnom tržištu.

Hussein poziva na ´podizanje borbene spremnosti´ iračke vojske

Irački predsjednik Sadam Husein zahtijevao je od visokih zapovjednika i vojnih dužnosnika, među kojima su i njegova dva sina, da ´podignu borbenu spremnost´ oružanih snaga i iračkih dragovoljaca, izvijestila je u utorak službena agencija INA.

Šef iračke države i vrhovni zapovjednik oružanih snaga je naglasio na sastanku s glavnim vojnim suradnicima ´potrebu poboljšanja vojne spremnosti boraca´, prenosi agencija.

On je uz ostalo čestitao sudionicima na ´naporima poboljšanja borbene razine radi suprotstavljanja neprijateljskoj uroti´, aludirajući na Sjedinjene Države.

Pročitajte više