IRAČKA KONFERENCIJA POČELA U NEDJELJU U SJENI SUKOBA

Iračke vođe počele su u nedjelju trodnevnu političku konferenciju o budućnosti zemlje dok se na terenu borbe nastavljaju, a očekuju se i sukobi u svetome gradu Najafu nakon neuspjeha mirovnih pregovora. L

Iračka policija pozvala je u nedjelju novinare da napuste Najaf, nakon propalih pregovora, a agencije javljaju o novim žrtvama: nizozemskom vojniku ubijenom u subotu blizu baze Ar Rumaythah i pogibiji ukrajinskog vojnika u nedjelju u eksploziji mine kod Suwayraha, 40 kilometara južno od Bagdada.

Uz velike mjere sigurnosti u Bagdadu se 1.300 političkih i vjerskih vođa okupilo u kompleksu zvanom Zelena zona koju čuvaju jake snage sigurnosti. U toj zoni, u kojoj je smještena prijelazna vlada i američko veleposlanstvo, sudionici bi trebali izabrati 100-člano nacionalno vijeće.

Vijeće će nadzirati prijelaznu vladu sve do izbora koji bi se trebali održati u siječnju.

Glasnogovornik milicije pobunjenog šijitskog vjerskoga vođe Moqtade al-Sadra kazao je u nedjelju da je nastavak sukoba neizbježiv jer američke snage pripremaju veliku ofenzivu iako su u gradu brojni hodočasnici i prosvjednici.

Odgovornost za neuspjeh pregovora između iračke prijelazne vlade i pobunjenika lojalnih al-Sadru, glasnogovornik Ali Soumeisim pripisuje iračkom premijeru Iyadu Allaouiju.

"Da je Allaoui telefonirao dvije minute poslije (pregovarač u ime vlade) savjetnik za nacionalnu sigurnost Mouaffak al-Roubai potpisao bi sporazum jer smo usuglasili sve točke i Moqtada al-Sadr ga je već potpisao", rekao je.

"Nažalost, Roubaija je nazvao Iyad Allaoui i naredio mu da se povuče i završi".

Glasnogovornik je dodao da su Amerikanci zauzeli položaje prema groblju i pripremaju veliki napad "da bi ubili stanovnike Najafa, iako je grad pun prosvjednika i hodočasnika".

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više