Irački izbori ojačali Busha u očima američke javnosti

IRAČKI izbori, koji su prošli bolje nego se očekivalo, doveli su do rasta potpore američke javnosti predsjedniku Georgeu Bushu, pokazalo je u ponedjeljak istraživanje televizije mreže CNN, lista USA Today i Gallupa.

Prema istraživanju provedenom od 4. do 6. veljače, nakon iračkih izbora 30. siječnja 57 posto Amerikanaca odobrava način na koji Bush obavlja posao predsjednika.

U anketi u siječnju, 51 posto ispitanika izrazilo je odobravanje Bushovom predsjedničkom učinku. Najznačajnije promjene u javnom mišljenju odnose se na Irak.

U istraživanju 7. siječnja 42 posto ispitanika reklo je da odobrava kako se Bush nosi sa situacijom u Iraku, dok je većina, njih 56 posto, izrazila nezadovoljstvo. U prošlotjednoj anketi Bush je pojačao odobravanje za osam posto, na 50 posto, dok njegov učinak u Iraku ne odobrava 48 posto ispitanika.

Na pitanje je li slanje američkih vojnika u Irak bila pogreška, u anketi od 14. do 16. siječnja 52 posto je odgovorilo da jest, a 47 posto da nije. Prošlog tjedna, međutim, samo 45 posto Amerikanaca reklo je da je slanje američkih snaga u Irak bilo krivo, a 55 posto da nije.

Većina ispitanika u anketi iz veljače, njih 61 posto, smatra da su irački izbori prošli "bolje nego se očekivalo". Sličan postotak, njih 57 posto, smatra da najvažniji ili jedan od najvažnijih američkih prioriteta treba biti potpora razvoju demokracije u svijetu.

Istraživanje je provedeno telefonski na uzorku od 1.010 odraslih Amerikanaca uz mogućnost pogreške od +/- 3 posto.

Pročitajte više