Irački ministar: Irački Židovi moći će dobiti povrat svoje otete imovine

IRAČKI ministar obnove i stanovanja Bajan Baker Sulag kazao je u srijedu da će irački Židovi imati pravo povrata otete imovine.

"Svi znaju da su Židovi živjeli u Iraku i imali imovinu. Prema ustavu (usvojenom 8. ožujka) svaki Iračanin ima pravo tražiti povrat onoga što mu je pripadalo", rekao je irački ministar.

U Iraku je 1948., kada je osnovana Država Izrael, živjelo 150.000 Židova od kojih je veliki broj u Iraku živio još otkako ih je 586. prije naše ere iz Judeje deportirao babilonski kralj Nabukodonosor.

Prema iračkom izbornom zakonu, Židovi su 1946. u iračkom parlamenu imali šest svojih zastupnika, dok već 1953. židovska zajednica više nije imala svog predstavnika u parlamentu budući da je tada imala samo 20.000 članova. Danas u Iraku živi samo nekoliko desetaka Židova.

"Ustav sve tretira jednako bez obzira na vjeru ili sektu. Dakle, sve osobe, bez obzira na njihovu vjeru, imaju pravo zatražiti povrat svoje imovine", kazao je Sulag.

Inače, iračka se židovska zajednica bila prilično asimilirala te je tijekom prvog izraelsko-arapskog rata, irački rabin čak predložio uspostavljanje anti-cionističke policije sastavljene od iračkih Židova.

Pročitajte više