IRAČKI PREDSJEDNIK VIDI POLITIČKU ULOGU ZA AL-SADRA

Privremeni irački predsjednik Ghazi Yawar pozvao je u utorak šiitskoga radikala Moqtadu alSadra da položi oružje i uđe u politiku, čemu se američki predsjednik George W. Bush, kako je već najavio, neće protiviti.

Predsjednik Ghazi Yawar rekao je da pozdravlja nedavnu al-Sadrovu odluku o osnutku političke stranke koja će sudjelovati na izborima iduće godine. Sadra je Bush nedavno proglasio protudemokratskim lupežom.

"Uporno tvrdim da bih na njegovu mjestu ja pokušao ući u politku umjesto u oružanu borbu", rekao je Yawar novinarima pred zgradom iračke vlade.

"Ima pristaše, ima izborne jedinice, morao bi proći politički proces i ja pohvaljujem taj njegov pametan potez", dodao je Yawar koji se nedavno vratio iz Amerike sa summita 8 industrijski najrazvijenih zemalja.

U Washingtonu je na pitanje bi li Sadr bio prihvaćen u političkim vodama, Bush rekao da to ovisi o novoj iračkoj vladi.

"Prijelazna iračka vlada bavit će se al-Sadrom kako bude držala da treba. Oni su suvereni. Kad najavimo potpun prijenos suvereniteta, i mislimo na potpun prijenos suvereniteta", rekao je Bush.

Sadr je prije dva mjeseca pokrenuo ustanak protiv okupacijskih snaga pod američkim vodstvom. Početkom ovoga mjeseca, pod pritiskom šiitskih vjerskih vođa užasnutih borbama kraj svetih mjesta, ugovorio je prekid vatre u Najafu i Kerbali.

(Hina) xvm ydgk

Pročitajte više