Irački premijer: Naše snage izvele su 60 posto zračnih napada na ISIS

Foto: FAH

VIŠE od 60 posto zračnih napada na položaje IS-a u Iraku izvele su iračke nacionalne zračne snage, a oko 40 posto koalicijske snage pod vodstvom SAD-a, rekao je irački premijer Hajder Abadi.

Iračka vojska prošli je mjesec postigla prvi uspjeh protiv IS-a kad je osvojila, uz zračnu potporu koalicijskih snaga, središte Ramadija. Dotad su uglavnom šijitske milicije u Iraku koje podupire Iran vodile borbu protiv sunitskog ekstremističkog IS-a.

Govoreći u emisiji uživo na državnoj televiziji, Abadi je rekao da Irak još uvijek treba stranu pomoć u zračnim napadima, obuci i naoružanju, ali ne i u kopnenim operacijama.

Abadi je ponovio svoj poziv Turskoj da povuče snage raspoređene u području Mosula, najvećeg grada na sjeveru Iraka, koji je pod nadzorom IS-a od 2014. godine.

"Ovo je otvoren poziv susjednoj Turskoj da povuče snage iz Iraka", rekao je. "Iskoristit ćemo sva sredstva u skladu sa svojim pravima i međunarodnim zakonom kako bismo postigli da oni odu", dodao je.

Turska je rasporedila oko 150 vojnika prošli mjesec u bazi Bashiqa, gdje obučava iračku miliciju da se bori protiv IS-a.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u petak je rekao da su turske snage odbile napad IS-a na bazu, ubivši 18 ekstremista, te dodao da taj incident opravdava prisutnost  zaštitnih snaga.

Iračka vojska kasnije je opovrgnula da se nedavno dogodio bilo kakav sukob između turskih snaga i ekstremista.

Pročitajte više