Irak: Amerikanci ubili pobunjenike u policijskim uniformama

Američki su vojnici u nedjelju u sjevernoiračkome gradu Kirkuku ubili trojicu iračkih pobunjenika u odorama iračke policije, priopćio je glasnogovornik američke vojske bojnik Jeff Allen.

Prema njegovim riječima, incident je izbio na kontrolnoj točki u Kirkuku, 290 kilometara sjeverno od Bagdada gdje su američki vojnici ubili trojicu muškaraca u odorama iračke vojske te uhitili četvrtoga, koji je bio s njima u automobilu.

Američke snage tvrde, a prenosi AP, da nijedan nije imao isprave iračke policije, a brigadir iračke policije Serhad Qadir kaže da su je riječ o pobunjenicima prerušenima u policajce.

U nedjelju su američke snage priopćile također da je prošle večeri u ophodnji Bagdadom, u eksploziji bombe poginuo jedan američki vojnik pa je tako broj američkih vojnika poginulih od početka iračkoga rata u ožujku 2003. narastao na 2241, objavila je agencija AP.

Jedanaest je osoba poginulo u eksploziji bombe što je eksplodirala u noći sa subote na nedjelju u trgovini slatkišima u Iskindirayi južno od Bagdada, objavila je u nedjelju iračka policija.

Bomba je podmetnuta pred trgovinom u šijitskoj četvrti, a prema policijskim podacima koje prenosi Reuters, pet je ljudi u eksploziji ranjeno.

Sunitski pobunjenici u Iraku bombaškim i drugim napadima nastoje svrgnuti šijitske vlasti.

(Hina) xvm ysd

Pročitajte više