Irak: Deseci mrtvih u sektaškom nasilju izazvanom napadom na džamiju

53 OSOBE ubijene su diljem Iraka u zadnja 24 sata, otkako je eksplozija u šijitskoj Zlatnoj džamiji izazvala najveće sektaške nerede od pada Sadama Huseina, objavila je u četvrtak iračka policija.

Pobunjenici koji su se prerušili u policajce i u srijedu uništili zlatnu kupolu jednog od najsvetijih šijitskih hramova, izazvali su dosad neviđen val sektaškoga nasilja, a gerilci napadaju sunitske džamije, prenosi agencija Reuters.

Sjajna kupola 1200 godina stare Zlatne džamije u Samari gotovo je nestala, a šijiti odgovornima za napad smatraju pobunjene sunite i Sjedinjene Države.

Trojica novinara televizije Al-Arabiya pronađena su ustrijeljena nakon snimanja ruševina u Samari, javlja Reuters.

Šijitske milicije izvele su oko 90 napada na sunitske džamije i čini se, javlja agencija AP, kako je Irak u ovome trenutku bliži građanskome ratu nego ikad u zadnje tri godine otkako je Amerika svrgnula Sadama Huseina.

Mnogi čelnici pozivaju na smirivanje. "Suočeni smo s krupnom urotom protiv iračkoga jedinstva", rekao je predsjednik Džalal Talabani. "Moramo biti jedinstveni kako bismo spriječili opasnost građanskoga rata", rekao je Talabani koji je Kurd.

Bagdadska policija priopćila je da su na šest lokacija u glavnom gradu, uglavnom u šijitskim četvrtima, pronađena 23 tijela žrtava nasilja tijekom noći. Većina žrtava je ubijena iz blizine iz vatrenog oružja, te je imala vezane ruke.

Agencija Reuters javlja kako su gerilci u napadu na sunitsku džamiju u Bakubi na sjeveru zemlje ubili jednu osobu.

Muškarci prerušeni u policajce oteli iz zatvora u sunitskoj Basri na jugu zemlje dvanaestoricu pobunjenika sunita, među njima i dvojicu Egipćana i ubili jedanaestoricu.

Pročitajte više